Adolf Eichmann - Geheime Memoires (2011)

Documentaire

Hij was verantwoordelijk voor de moord op zes miljoen Joden, maar veertig jaar na zijn executie blijft hij nog steeds een mysterie. Hoe kwam deze middelmatige vertegenwoordiger aan zoveel macht binnen de SS? Wat dreef hem? Wat was het geheim voor zijn succes? Wie was de echte Adolf Eichmann?

De geheime memoires van Adolf Eichmann betreffen niet alleen een diepte profiel van één man. Geschoten in heel Europa, is dit de eerste documentaire die eichmanns omgeving openbaart en inzicht geeft in de tragedie van de 'Final Solution'vanuit de betrokkenen, de moordenaars zelf.

De geheime memoires zijn grotendeels gebaseerd op de recent verschenen geheime dagboeken en geven voor de eerste maal in de geschiedenis een uniek inzicht in zijn motieven en innerlijke gedachten. Eichmann zet uiteen hoe hij het ' Eichmann-systeem' perfectioneerde dat direct leidde naar de gaskamers. De documentaire geeft tevens inzicht in de recent ontdekte materialen uit de duitse Stasi-archieven en nooit eerder vertoonde beelden. Hij bevat interviews met msnsen die Eichmann ontmoet hebben, zoals zijn joodse kok die hem een kind zag vermoorden, Teddy Kollek die met hem onderhandelde in Wenen, Eli Wiesel die Eichmann de transporten naar de dood zag inspecteren en de gevangenisbewaker die hem heeft opgehangen.
Anton Mussert - Gehaat en Veracht - De Opkomst en Ondergang van de NSB (2010)

Nederland
Documentaire - 2 DVD's

'Gehaat en Veracht' toont de opkomst en ondergang van een zeer bedenkelijke beweging.
Armadillo (2010)   IMDb 7.5

Denemarken
Documentaire - 100 minuten

geregisseerd door Janus Metz Pedersen
Armadillo is een documentaire die de vervreemding, paranoia en adrenalineverslaving van jonge Deense soldaten in de vuurlinie van Helmand, Afghanistan, onder het vergrootglas legt. De oorlogsdocumentaire volgt gedurende zes maanden een aantal jonge Deense soldaten in hun strijd met de Afghaanse Taliban.
Battle Ground - Axis rising 1939-1941

Documentaire 165 min.

In de jaren voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog, breiden Duitsland, Japan en Italië hun rijken flink uit. In de aanloop naar de oorlog bouwen de Asmogendheden, zoals de landen genoemd worden, enorme hoeveelheden legertuig op waar geen Westers land tegenop kan. In het Verre Oosten spant Japan zijn spieren en verovert om te beginnen delen van China. Italië dringt Ethiopië binnen, terwijl Duitsland grote voorraden wapens, munitie, tanks en vliegtuigen aanlegt om haar grote droom te verwezenlijken: de stichting van het Duizendjarige Rijk. Niet veel later golft een ogenschijnlijk onstuitbare Duitse Blitzkrieg over Europa
Battle Ground - The German Frontier (2011)

Documentaire - 2 x DVD

Het is eind 1944. De geallieerden vieren de ene overwinning na de andere en raken overmoedig. Ze zijn er van overtuigd dat ze voor het einde van het jaar het Derde Rijk op haar knieën heeft gedwongen. Maar op 16 december slaat de Duitse troepenmacht terug met een enorme aanval op de Ardennen. Het is de start van Operation Watch on the Rhine, de veldslag die later de geschiedenisboekjes in zal gaan als the Battle of the Bulge.
Duitse Propaganda - De Invasie van Rusland

Documentaire - 115 minuten

Als Hitler aartsvijand Rusland binnenvalt, moet het Duitse volk enthousiast worden gemaakt. Propaganda beelden over de "geweldige" opmars in het communistische Rusland tonen de onverzettelijkheid en onoverwinnelijkheid van het oppermachtige Duitse leger.

De beelden laten de veroveringen van gebieden zoals Estland, Letland en Litouwen zien. De Duitsers dringen steeds dieper binnen in Rusland en laten een spoor van verwoestingen achter. Ze worden toegejuicht door collaborateurs, Russische krijgsgevangenen worden afgevoerd en we zien hoe zogenaamde Joodse "saboteurs" worden opgepakt. Beelden die na de 2e Wereldoorlog in de archieven verdwenen en nu openbaar worden gemaakt. Deze documentaire laat zien wat de Duitse bevolking te zien kreeg en hoe ze werden geïndoctrineerd. Een bizarre kijk door de ogen van de machtige Duitse propaganda machine.
Ever Again (2007)  IMDb 6.5

Documentaire - 71 minuten

"Ever Again" onderzoekt het weer oplevende en geweldadige antisemitisme en terrorisme dat Europa bedreigt! Het nieuwe Neo-Nazisme in Duitsland! Het legt de gevaren bloot van het extremisme, de opzwepende haatpreken en de gevolgen zoals de recentelijke aanslagen in Madrid en London. Geproduceerd door het Simon Wiesenthal Centrum, ingesproken door Keven Costner en winnaar van twee academy awards! Een aangrijpende documentaire die iedereen gezien moet hebben.
Ewige Jude, Der (1940)

Duitsland
Documentaire / Oorlog - 62 minuten

geregisseerd door Fritz Hippler
met Adolf Hitler, Curt Bois en Rosa Luxemburg

Der Ewige Jude, een virulente antisemitische propagandafilm, kan gezien worden als het verfilmde jodenbeeld van overtuigde nationaal-socialisten. De 'documentaire' brengt in beeld hoe het Nazi-regime eind 1940, zo'n zes maanden voordat het signaal voor de jodenmoord werd gegeven, over hun toekomstige slachtoffers dachten.
Facing The Dead (2010)

Documentaire - 50 minuten

Als er van mensen geen foto's of andere beelden meer zijn, is er op den duur dan ook niemand meer die zich hen herinnert? In de tijd dat Jozef Stalin aan de macht was in de Sovjet-Unie, kwamen ongeveer 20 miljoen tegenstanders van zijn bewind om in werkkampen. Maar de overheid vond het niet genoeg dat deze mensen dood waren; ieder spoor van hun bestaan moest worden uitgewist. Voor het bezit van een foto van zo'n 'staatsvijand' kon iemand al ter dood worden veroordeeld. Daarom knipten familieleden hun overleden dierbaren uit groepsportretten, verwijderden schoolkinderen revolutionaire helden uit hun geschiedenisboeken en vernietigde de geheime politie alles wat er nog overbleef. Alleen de politiefoto's van de veroordeelden werden met rust gelaten. In deze aangrijpende documentaire reizen filmmaakster Gabrielle Pfeiffer en fotograaf David King door het hedendaagse Rusland, op zoek naar de verdwenen gezichten van een hele generatie.
Flag Of Our Soldiers (2007)

Documentaire 104 minuten

Valt Iwo Jima dan valt Japan! Iwo Jima, het Normandie van Azië. De Normandië invasie was gruwelijk, onmenselijk en beestachtig zwaar. Iwo Jima nog erger, woorden om deze hel te beschrijven zijn er niet. 21.000 Japanners, ijzersterk verschanist in een ondergronds netwerk van tunnels, bunkers en honderden gecamoufleerde schietposten wachten af. Een dagenlang bombarement vanaf zee brengt de Japanse legermacht nagenoeg geen schade. Tijdens de landing op het strand en de eerste dagen op het eiland wordt geen Japanner gezien. Wel worden de Amerikanen massaal afgeslacht! Sterven voor de keizer wordt gezien als de hoogste eer in Japan. Op overgave hoeven de Amerikanen dus niet te rekenen. Slechts 214 Japanners overleven de slag! Maar niemand heeft Iwo Jima toen verlaten zoals hij er ooit aankwam.
Hitler Jugend, De (2006)

Documentaire 90 minuten

De Hitler-Jugend, de jeugdbeweging van nazi-Duitsland, wordt over het algemeen nauw geassocieerd met de oorlogszuchtigheid, het antisemitisme en de intolerantie van het Derde Rijk. We gaan ervan uit dat de organisatie enkel werd opgezet om kinderen klaar te stomen voor de oorlog. Jongens werden onder grote druk opgeleid tot agressieve en meedogenloze moordenaars en uitdragers van de idealen van het nationaal-socialisme, terwijl meisjes werden voorbereid op hun ondergeschikte rol als moeder en huisvrouw. Een enigszins ongenuanceerd beeld, dat niet volledig strookt met de werkelijkheid. Althans dat doet men voorkomen in de documentaire "De Hitler Jugend, de toekomst van het 3e rijk".
Indonesia Merdeka (1976)

Documentaire 122 minuten

Een documentaire over de onafhankelijkheidsstrijd van de Republiek Indonesië, ten tijde van de bezetting door Nederland en Japan. De documentaire bevat interviews met mensen die deze strijd van dichtbij meemaakten. Aan het woord komen onder andere twee planters, de nationalistische jeugdleider Dr. Roeslan Abdulgani, Mohammed Atta, ex-K.N.I.L-leider Generaal A.H. Nasution en BBC-correspondent Johan Fabricius. Doordat al deze mensen de gebeurtenissen op een andere manier hebben ervaren, ontstaat er een veelzijdig beeld van de onafhankelijkheidsstrijd. Daarnaast wordt er aan de hand van historisch beeldmateriaal een beeld geschetst van de gebeurtenissen uit deze periode.
Jaar 2602, Het (2009)

Nederland
Documentaire - 92 minuten

geregisseerd door André van der Hout en Linda Lyklema
Begin 1942, tijdens de Tweede Wereldoorlog, bezet Japan Nederlands-Indië. Volgens de Japanse jaartelling is het 2602. De Nederlanders moeten gehoorzaamheid zweren aan de Japanse keizer. Kinderen van weleer, toen tussen vier en achttien jaar, vertellen wat ze hebben meegemaakt in de Japanse Interneringskampen. Kinderogen kijken onbevangen het kamp in en weldra zijn honger, dood en gelaarsde soldaten net zo gewoon als handklapversjes en verstoppertje. Dit zijn persoonlijke getuigenissen van ontberingen en trauma's, maar ook van overlevingskracht, inventiviteit en kinderlijke verbazing.
Die Geschichte der Deutschen Kriegsmarine

Vanaf 1914 tot en met 1945 ontwikkelt zich de Duitse oorlogsmachine in hoog tempo. De Duitse Kriegsmarine wordt in de jaren twintig vanuit het niets uit de grond gestampt. Het resulteert in een oppermachtige vloot die in alle wereldzeeën aanwezig is. Met een enorme overmacht is de marine op een bepaald moment zelfs onverslaanbaar. Het grootste oorlogsfregat de ?Bismarck? en anderen zijn verantwoordelijk voor onnoemelijk veel gezonken schepen. Uiteindelijk keren meer dan 120.000 Duitse manschappen niet meer terug van de oceanen. Velen van hen laten uitzonderlijke beeldopnames achter die zijn gebruikt in deze fascinerende documentaire.
Liberation of Europe (2010)

Documentaire - 6 delen, 400 minuten

Deze bijzondere documentaire serie volgt dezelfde route als The Band of Brothers. Van Normandische stranden naar Bastogne en de Ardennen, daarna de Rijn over en verder naar Berlijn. Dit is een uitstekende weergave van de veldslagen en strategieën in Europa. Deze documentaires zijn gemaakt aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Er zijn geen wijzigingen aangebracht.

D-Day: June 6, 1944
Air War Europa
Attack of the Wehrmacht
Across Occupied France
Into Nazi Germany
The Push to Berlin
Victory
Mein Kampf (1960)  IMDb 7.2

Duitsland
Documentaire - 111 minuten

geregisseerd door Erwin Leiser

Toen deze film vijftien jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het eerst werd vertoond, ging er een ware schok door de bioscoopzalen. Nog nooit was een zorgvuldig gemaakte selectie van beelden uit twaalf jaar oorlog gecompileerd tot een avondvullende productie. Het was de in Berlijn geboren filmmaker en journalist Erwin Leiser die besloot het verhaal te vertellen van Hitler's opkomst, triomfen en uiteindelijke ondergang. Het merendeel van het door Leiser geselecteerde beeldmateriaal was nog nooit in het openbaar vertoond. Sommige fragmenten, geschoten door Goebbels' eigen mensen, waren door de Nazi's te heftig bevonden, zelfs voor propagandadoeleinden. Het meest schrijnend zijn misschien wel opnamen die werden gemaakt in het getto van Warschau.
Nederlands - Indië in de Tweede Wereldoorlog

Nederlands - Indië
Documentaire - 3 x ... minuten

De DVD-box bevat drie DVD's over Nederlands-Indië in de jaren 1942-1945, deperiode dat de Nederlandse kolonie bezet werd door Japan. Uniekekleurenmateriaal uit 1941 brengt het voor-oorlogse 'Ons Indië' in beeld. Authentiek Japans filmmateriaal laat de geraffineerde Japanse propaganda en hetdagelijks leven van de Indonesische bevolking zien. De nationalistische leider ir. Soekarno, die door nauwe samenwerking met de Japanners onafhankelijkheid vanzijn land wil realiseren, speelt een belangrijke rol in de propaganda. De Nederlandse gemeenschap is tijdens de bezetting opgesloten inburgerinterneringskampen. Indrukwekkende beelden van geallieerde camerateams tonen het leven in de kampen direct na de Japanse capitulatie in augustus
Overleven In Auschwitz (2005)

Documentaire - 60 min

In 1943 werd Ruth Elias naar concentratiekamp Theresienstadt gestuurd, waarna ze uiteindelijk in Auschwitz terecht kwam. In Auschwitz bevalt Ruth van een dochter. Voor Jozef Mengele is deze baby slechts het zoveelste proefkonijn voor een van de vele medische experimenten. Ruth kan het lijden van haar dochter niet aanzien en besluit het jonge leventje met een morfine-injectie te beëindigen. Ruth heeft Auschwitz overleefd maar draagt de last van het verleden en in het bijzonder de dood van haar dochter altijd met zich mee. In deze documentaire gaat ze terug naar Auschwitz en vertelt haar verhaal aan Jip Wijngaarden, beroemd door haar rol als Anne Frank in 'Het dagboek van Anne Frank'.
Polygoon journaal

Nederland
Documentaire - 6 x DVD

Het Polygoon Journaal in de Tweede Wereld Oorlog 1941-1945
Red Orchestra, The (2003)

Duitsland
Documentaire

Ook in Nazi-Duitsland werd verzet geboden tegen het fascisme van Adolf Hitler. Jonge mannen en vrouwen rond verzetslieden als Harro Schulze-Boysen, Arvid Harnach, Helmut Himpel en Marie Terwiel voerden actie met revolutionaire pamfletten en boden hulp aan vervolgden van het totalitaire regime. De groep werd later bekend als de 'Rote Kapelle', het Rode Orkest.

In september 1942 werden uiteindelijk meer dan 100 verdachten gearresteerd. Na verhoren en folteringen door de Gestapo, volgde een schijnproces. 49 leden van het Rode Orkest werden ter dood veroordeeld, de rest verdween naar concentratiekampen.

In deze documentaire laat regisseur Stefan Roloff overlevenden van de Rote Kapelle zoals Rainer Küchenmeister en Helmut Roloff en naaste familieleden van de slachtoffers aan het woord om de ware gebeurtenissen rond het Rode Orkest te vertellen zoals deze zich hebben afgespeeld tijdens de jaren 1941 tot 1943. Een indringende documentaire over fatsoenlijke Duitsers tegenover het Nazi-bewind van Hitler.
Theirs Is the Glory (1946)  IMDb 6.6

Verenigd Koninkrijk
Documentaire - 82 minuten

geregisseerd door Brian Desmond Hurst en Terence Young
met Stanley Maxted, Allan Wood en Geoff van Rijssel

In September 1944 wordt de grootste slag van de Tweede Wereldoorlog in Nederland uitgevochten. In een poging om voor kerst 1944 de oorlog te beëindigen wordt de grootste luchtlanding operatie aller tijden uitgevoerd. Doel is het beveiligen van de bruggen over de grote rivieren, welke het geallieerde leger moet oversteken om het Ruhrgebied te kunnen bereiken. Door teveel optimisme, slechte planning en een ongelukkig toeval stuit het Britse 1st airborne division in Arnhem op een zich herbewapenende SS-pantser divisie. Het gevolg is een zeer bloedige en meedogenloze strijd in en rond Arnhem.
Third Reich In Color (2001)

Documentaire - 100 minuten

In tegenstelling tot de weekjournaals geven deze ongecensureerde amateur opnames een veel realistischer en vaak schokkender beeld van de Duitse samenleving.

Met opnamen dan de Hitlerjugend, Berlijn, Hitler op de Berghof, Von Ribbentrop, Joseph Goebbels, vele privé opnamen van militairen tijdens hun veldtochten enz enz.
Tod im Führerbunker (2004)  IMDb 7.6

Duitsland / Verenigd Koninkrijk
Documentaire - 80 minuten

geregisseerd door Michael Kloft
met Adolf Hitler

De documentaire begint op 20 april 1945, de 56e verjaardag van de Führer en eindigt op 2 mei, de dag waarop de Sovjets Berlijn veroverden. Hitlers Fûhrerbunker, gelegen acht meter onder de Rijkskanselarij en met muren van acht meter dik beton, was de plaats waar Hitler zich in de laatste dagen van het Derde Rijk terugtrok en van waaruit hij het Duitse leger leidde. Hoewel het overduidelijk was dat Duitsland de oorlog zou gaan verliezen en de Sovjets Berlijn omsingeld hadden, bleef Hitler zijn troepen onmogelijke bevelen geven. Vele eenheden waren echter al vernietigd of niet in staat aan te vallen. Deze documentaire geeft de vele dramatische gebeurtenissen weer, die plaatsvonden in deze laatste paar dagen.
Uncle Saddam (2000)  IMDb 6.6

Verenigde Staten
Documentaire - 63 minuten

geregisseerd door Joel Soler
met Saddam Hussein en de stem van Wallace Langham

Satirische kijk op het leven van de Iraakse ex-president Saddam Hussein. Filmmaker Soler riskeerde zijn leven door illegaal materiaal op te nemen in Irak en het land uit te smokkelen.
Vergeten Polen in de Slag om Arnhem

Documentaire - 100 minuten

September 1944 begint boven Nederland de grootste luchtlandingsoperatie aller tijden. Parachutisten krijgen opdracht de bruggen over de rivieren te veroveren, zodat het landleger vanuit het zuiden kan oprukken naar Duitsland. De Poolse Generaal-Majoor Sosabowski voorziet een ramp. Had de Britse legerleiding naar hem geluisterd, dan was de geschiedenis anders geweest. Maar zijn waarschuwing wordt in de wind geslagen. De Polen landen aan de verkeerde kant van de Rijn. Een poging om de rivier over te steken mislukt. Hun inzet zou nutteloos zijn geweest, zeggen de Britten. Ook zouden ze slecht hebben gevochten. De slag om Arnhem wordt een bloedbad. De Britse legerleiding geeft de Polen daarvan de schuld. Generaal Sosabowski wordt oneervol uit het leger ontslagen. Ook Nederland deed mee aan de vernedering van de Polen. Een schande die hen als een vloek blijft aankleven. Tot op de dag van vandaag. Maar wat als nu blijkt dat de Polen geen lafaards maar helden zijn?

NEDERLANDS GESPROKEN
Verzet in Indië

Nederland
Documentaire / Oorlog - Regie: Peter Hoogendijk / 87 minuten

Maart 1942. Het Japanse leger verovert Nederlands Indië. Net zoals er in Nederland ondergronds verzet is geweest tegen de Duitsers, is er verzet gepleegd tegen de Japanners maar over deze geschiedenis is weinig bekend. De omstandigheden zijn volkomen anders dan in Nederland. En het verzet in Indië wordt gebroken. Als Japan, in augustus 1945 capituleert, zijn intussen vrijwel alle verzetsmensen gevangen genomen og geëxecuteerd.

In 80 minuten reconstrueert deze film het onbekende huivering-wekkende verhaal van een strijd die gedoemd was om te mislukken, aan de hand van getuigenissen van Indische, Indonesische en Japanse veteranen.
War Photographer (2001)

Zwitserland
Documentaire - 96 minuten

geregisseerd door Christian Frei
met James Nachtwey, Christiane Amanpour en Hans-Hermann Klare

Oorlogsfotograaf James Nachtwey staat al twintig jaar overal bovenop. Regisseur Christian Frei volgde hem gedurende twee jaar tijdens zijn werk. Nachtwey is in Kosovo, als de huizen nog branden. In Indonesië, waar een bedelaarsgezin tussen de treinrails leeft, en in Palestina, tussen het traangas en de stenen slingerende jongeren. De filmkijker kan zo meekijken en meedenken met het moment van de klik, terwijl hij de ademhaling van Nachtwey hoort. De kijker wordt de fotocamera. Het verschil met het gezichtspunt van Frei's camera, enkele meters achter Nachtwey, is een van de manieren waarop de media film en fotografie worden vergeleken. Naast de opnamen van de werkzaamheden van Nachtwey, toont Frei uitgebreid de foto's die er het resultaat van zijn. In interviews beschrijven collega's Nachtwey's bijzondere persoonlijkheid. CNN's Christiane Amanpour noemt hem een 'single-minded loner'.
Wereld In Oorlog

Deel 1 - De V1 Aanvallen op Antwerpen: Deze documentaire laat zien hoe Antwerpen, dat na vier jaar Duitse bezetting nog maar net was bevrijd, bijna volledig verwoest werd door Duitse V1 bommen. De haven van Antwerpen werd echter gered door een misleidende verdedigingsstrategie van de geallieerden.

Deel 1 - Duitsland Onder De Voet Gelopen: Geallieerden vechten onverzettelijk door in Duitsland. 325.000 Duitse soldaten geven zich over in April 1945. concentratiekampen worden ontdekt en geallieerden gevangenen worden bevrijd. Berlijn valt in handen van de Russen en de Nazi's in het noorden geven zich over.

Deel 1 - Oversteek Over de Rijn: Geallieerden verslaan alle Duitse troepen ten westen van de Rijn. Rusland valt hard aan van het oostelijk front. Het Rijndal wordt aangevallen en veel Duitse steden vallen in handen van de geallieerden.

Deel 2 - De Landingen In Zuid-Frankrijk: De geallieerden troepen landen tussen Toulon en Cannes op 15 augustus 1944 en verdrijven de Nazi's richting Rijndal. Montelimar valt in handen van de geallieerden. Geallieerden rukken op langs de Rijn en paratroepen landen in Holland en veroveren belangrijke bruggen.

Deel 2 - De Ommekeer: De veroverde kuststrook van Normandië wordt versterkt en uitgebreid. V1 raketten belagen Engeland en een orkaan veroorzaakt een verlies aan schepen enoorlogstuig. Cherbourg capituleert en Caen valt in handen van Montgomery.

Deel 2 - De Nazi Inval: Een verslag van de verradelijke Nazi inval in Nederland, Belgie, Denemarken, Noorwegen, Frankrijk en de voorbereidingen van de invasie in Engeland. De werkwijze van Hitler, zijn sabotage, de 5e colonne, de oproer stakingen en zelfs "haat-literatuur" komen aan bod.
Wereld Ooorlog II in HD & kleur (2010)

Zes DVD's, in totaal 780 minuten

Met de modernste technieken en nieuwe onthullingen biedt WO2 in HD & Kleur letterlijk en figuurlijk een nieuwe blik op de Tweede Wereldoorlog. Een van beste verzamelingen van zeldzaam en nooit eerder gezien beeldmateriaal van WOII werd volledig gerestaureerd voor optimale beeld- en geluidskwaliteit.

DEEL 1: DE OPKOMST VAN DE DICTATORS
DEEL 2: BLIKSEMOORLOG
DEEL 3: DE BRITTEN HOUDEN STAND
DEEL 4: HITLER SLAAT TOE IN HET OOSTEN
DEEL 5: JAPAN VALT AAN
DEEL 6: DE MIDDELLANDSE ZEE EN NOORD-AFRIKA
DEEL 7: DE ZOEKTOCHT NAAR DE BESLISSENDE KLAP
DEEL 8: DE RODE OORLOGSMACHINE
DEEL 9: D-DAY
DEEL 10: HET NET SLUIT ZICH
DEEL 11: DE OORLOG OM DE EILANDEN
DEEL 12: OVERWINNING IN EUROPA
DEEL 13: OVERWINNING IN DE STILLE OCEAAN