9 Rota (2005)  IMDb 7.2

Rusland / Finland / Oekraine
Oorlog / Actie - 139 minuten

geregisseerd door Fedor Bondarchuk
met Fyodor Bondarchuk, Aleksei Chadov en Mikhail Evlanov

Eind jaren tachtig. Jonge rekruten worden direct na het voltooien van hun militaire basisopleiding in het Sovjetleger, naar het heetst van de strijd gestuurd tijdens de militaire campagne in Afghanistan. Ze zullen er de hel vinden en zeer wreedaardige jihadi.
84C MoPic (1989)  IMDb 7.1

Verenigde Staten
Actie / Oorlog - 95 minuten

geregisseerd door Patrick Sheane Duncan
met Jonathan Emerson, Nicholas Cascone en Jason Tomlins

On 1969, tijdens de oorlog in Vietnam, vergezelt een cameraman onder de codenaam 84 Charlie MoPic, een speciale eenheid van zes mannen op een gevaarlijke missie. Luitenant Drewry is net afgestudeerd en geniet daarom weinig respect bij zijn mannen. Zij luisteren eigenlijk alleen maar naar sergeant O'Donigan, bijgenaamd OD. Hij beschouwt MoPic meteen als een indringer. De camera registreert alle facetten van de oorlog: de verveling, de flauwe moppen, de angst en de gruwel. Terwijl enkele Amerikaanse soldaten voor de cameralens sneuvelen, beseft MoPic dat hij het moet overleven om zijn film aan de wereld te kunnen tonen.
A Bridge Too Far (1977) IMDb 7.4

Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Oorlog - 176 minuten

geregisseerd door Richard Attenborough
met Dirk Bogarde, Sean Connery en Michael Caine

Het is tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers hebben het meeste van Frankrijk verloren en de geallieerden troepen besluiten om hun de beslissende trap te geven. Ze plannen om duizenden soldaten te droppen in Nederland en houden daar een paar sleutelplaatsen vast, tot versterking aankomt. De belangrijkste plaats is de brug bij Arnhem; wanneer deze is veroverd, kan deze alles blokkeren van het westen van Duitsland.
A Zori Zdes Tikhie (1972) IMDb 7.8


Sovjet-Unie
Actie / Oorlog - 188 minuten

geregisseerd door Stanislav Rostotsky
met Yelena Drapeko, Yekaterina Markova en Olga Ostroumova

Een behoorlijke groep Russische vrouwen vocht in de Tweede Wereldoorlog. We volgen een legereenheid bestaande uit zulke vrouwen. Onder commando van een invalide soldaat voeren ze wat onzinnige missies uit ver verwijderd van het front. Door een aanval met Duitse paratroepers zitten ze ineens in het midden van de oorlog.
All Quiet on the Western Front (1930) IMDb 8.1

(Nat.Film Reg.)  (AFI nr.54)

Verenigde Staten
Oorlog / Drama - 131 minuten

geregisseerd door Lewis Milestone
met Lew Ayres, Lewis Wolheim en John Wray

Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog, wordt een groepje Duitse scholieren waaronder Paul Baumer, omgepraat door hun leraar om het vaderland te dienen. Eerst denken ze dat het een spannend avontuur zal worden, maar al gauw verandert dat. Ze zien de gruwelijke werkelijkheid van het oorlogvoeren, en het beeld van 'de vijand' en 'goed en kwaad' vervaagt. Paul ziet zijn klasgenoten een voor een sterven.

All Quiet on the Western Front (1979) 150 minuten
In 1914 wordt een groep schooljongens, vol idealen, door hun chauvinistische leraar aangespoord zich bij het leger aan te melden voor de "glorieuze oorlog". Vol vuur en patriottisme zetten zij hun handtekening. De lijdensweg begint tijdens de eerste wrede basistraining en eenmaal op de trein naar het front dienen de eerste verschrikkingen van de frontlinie zich aan. De oorlogsrealiteit wordt langzaam zichtbaar. Eén voor Eén sneuvelen de schooljongens...
Amen (2002) IMDb 7.3

Frankrijk / Duitsland / Roemenie
Drama / Oorlog - 132 minuten

geregisseerd door Costa-Gavras
met Ulrich Tukur, Mathieu Kassovitz en Ulrich Muhe

WOII, Duitsland. SS-luitenant Kurt Gerstein werkte mee aan de ontwikkeling van het gas Zyklon B. Wanneer hij ontdekt waar men het gas voor wil gebruiken, is hij diep geschokt. Hij probeert diverse instanties te waarschuwen en weet zo de aandacht van de jonge jezuÔet Riccardo Fontana te trekken. Samen proberen ze paus Pius XII te overtuigen om de holocaust publiekelijk af te keuren.
Anthropoid (2016) IMDb 7.4

Verenigd Koninkrijk / Tsjechie / Frankrijk
Thriller / Oorlog - 120 minuten

geregisseerd door Sean Ellis
met Jamie Dornan, Cillian Murphy en Toby Jones

In 1941 werd Tsjecho-Slowakije bezet door de nazi's en onder commando van SS Generaal Reinhard Heydrich geplaatst. Heydrichs bijnaam was de 'slager van Praag' en na een steile opgang in de SS-rangen was hij na Hitler en Himmler de derde in rang in de hiŽrarchie van het Derde Rijk. Zijn ongeziene wreedheid en schrikbewind over het Tsjecho-Slowaakse verzet noopten de Geallieerde authoriteiten in Londen ertoe om een zeer geheime missie te bedenken die de geschiedenis zou kunnen veranderen. Twee soldaten van het Tsjechoslowaakse leger werden - na een doorgedreven training door de Britse troepen - in hun thuisland gedropt met een gedurfde opdracht: de man vermoorden die Hitler als zijn natuurlijke opvolger zag.
Battle of Britain (1969) IMDb 7.0

Verenigd Koninkrijk
Oorlog - 133 minuten

geregisseerd door Guy Hamilton
met Michael Caine, Harry Andrews en Curd Jurgens

In mei 1940 verovert Hitler in korte tijd West-Europa, waarbij de Engelse troepen bij Duinkerken gedwongen zijn zich terug te trekken. Een chaos aan materiaal op de stranden achterlatend. In Engeland adviseert Sir Hugh Dowding de eerste minister Winston Churchill geen vliegtuigen en manschappen meer naar Frankrijk te sturen, mede omdat de verliezen te groot zijn. De Duitse Baron von Richter adviseert de Engelse consul Sir David Kelly in Zwitserland dat Engeland zich het beste kan overgeven. Maar daar is geen denken aan. Dan volgt een periode van betrekkelijke rust, een tijd die Engeland gebruikt om de RAF (Royal Air Force) weer op sterkte te brengen met nieuwe rekruten. De Duitse Reichsmarschall Hermann Goering is er van overtuigd dat de Engelsen niet opgewassen zijn tegen het superieure Luftwaffe, met name als zij de RAF op de grond kunnen uitschakelen. Engeland daarentegen vertrouwt ook volledig op een nieuwe techniek, de radar langs de Engelse zuidkust. Voor de Duitsers het eerste doelwit...
Beneath Hill 60 (2010)   IMDb 7.0

Australië
Oorlog - 122 minuten

geregisseerd door Jeremy Sims
met Brendan Cowell, Jacqueline McKenzie en Aden Young

De film vertelt het buitengewone verhaal van Oliver Woodward. In 1916 moest hij afstand doen van zijn jonge geliefde, omdat hij naar het Westerse front in Duitsland moest. Woodward en zijn geheime peloton van Australische tunnelbouwers gaan de tunnels in, op zoek naar een aantal krachtige explosieven die de oorlog nog wel eens een heel andere wending zouden kunnen geven...
Between Heaven and Hell (1956)  IMDb 6.6

Verenigde Staten
Drama / Oorlog - 94 minuten

geregisseerd door Richard Fleischer
met Robert Wagner, Terry Moore en Broderick Crawford

De jonge landeigenaar Sam Gifford kijkt neer op zijn werknemers en behandelt hen als slaven. Wanneer hij tijdens WO II in dienst gaat, komt Sam in een totaal andere wereld terecht. Opeens heeft hij niet meer het laatste woord en moet hij buigen voor zijn oversten. Sam kan dit moeilijk aanvaarden en krijgt een snelcursus 'volwassen worden'. Wanneer hij naar zijn langoed terugkeert denkt hij totaal anders over zijn werknemers...
Black Hawk Down (2001) IMDb 7.7

Verenigde Staten
Oorlog / Drama - 144 minuten

geregisseerd door Ridley Scott
met Josh Hartnett, Ewan McGregor en Tom Sizemore

Het waargebeurde verhaal van de slag om Mogadishu, de langste grondstrijd met Amerikaanse troepen sinds Vietnam. Een elite-team van 120 Amerikaanse militairen werd op 3 oktober 1993 in Mogadishu gedropt om 2 Somalische luitenanten te ontvoeren. In plaats hiervan werden echter 2 Amerikaanse helikopters neergeschoten. Wat bedoeld was als een operatie van een uur, duurde 15 uur, met 18 Amerikaanse doden, 73 Amerikaanse gewonden, en meer dan honderd dode Somaliërs tot gevolg.
Boot, Das (1981) IMDb 8.4

West-Duitsland
Oorlog / Drama - 209 minuten

geregisseerd door Wolfgang Petersen
met Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer en Klaus Wennemann

Najaar 1941, La Rochelle aan de Franse kust: 50 Duitse militairen drinken zich zat en maken plezier in een Franse nachtclub. Voor hen kan dit de laatste keer zijn, aangezien ze de volgende morgen aan boord van een onderzeeër zullen gaan, om zo veel mogelijk vijandelijke schepen tot zinken te brengen. Naarmate de U-96 op de Atlantische Oceaan vordert, neemt de verveling drastisch toe. Wanneer echter na lange tijd de vijandelijke schepen in zicht komen, slaat de verveling van de mannen om in angst en heimwee naar de thuishaven.
Boy in the Striped Pyjamas, The (2008) IMDb 7.7

Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Drama / Oorlog - 93 minuten

geregisseerd door Mark Herman
met David Thewlis, Vera Farmiga en Asa Butterfield

Berlijn 1943. De 8-jarige Bruno verhuist met zijn familie naar een plek die ver weg is, waar niets te doen is en waar niemand is om mee te spelen. Hun nieuwe huis staat naast een hek dat Bruno afschermt van de vreemde mensen die hij daarachter ziet bewegen. Bruno wil ontdekkingsreiziger worden en besluit op onderzoek uit te gaan. Op een van zijn tochten ontmoet hij een jongen wiens leven en omstandigheden zeer verschillen van dat van hem. Toch sluiten de jongens vriendschap, maar het is een vriendschap die niet zonder gevolgen blijft...
Bridge at Remagen, The (1969)  IMDb 6.7

Verenigde Staten
Oorlog - 115 minuten

geregisseerd door John Guillermin
met George Segal, Ben Gazzara en Robert Vaughn

Duitsland, 1945. De troepen van het Derde Rijk trekken zich terug. Om aan de aanvallen van de geallieerden te ontsnappen, is het van cruciaal belang dat ze zo snel mogelijk de andere kant van de Rijn bereiken. De ene brug na de andere wordt vernietigd. Uiteindelijk blijft enkel de brug van Remagen over. Tot ongenoegen van de Duitse officieren ter plaatse, geeft Hitler opdracht ook deze brug op te blazen. Dit zou betekenen dat vele duizenden Duitse soldaten meteen tot een gewisse dood zijn veroordeeld, omdat die dan afgesloten zitten op de geallieerde oever.
Bridge on the River Kwai (1957) IMDb 8.3

(Nat.Film Reg.)  (AFI nr.13)

Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Oorlog / Drama - 161 minuten

geregisseerd door David Lean
met William Holden, Alec Guinness en Sessue Hayakawa

Britse oorlogsgevangenen krijgen tijdens de Tweede Wereldoorlog van de Japanners als taak om een brug te bouwen in een jungle in Azie. Onder leiding van Colonel Nicholson behalen de gevangenen een morele overwinning op de Japanners door alle touwtjes bij het bouwen in handen te nemen. Wat ze echter niet weten is dat er een geallieerde missie gepland staat om de brug te vernietigen.
Brown on Resolution (1935)  IMDb 6.9

Verenigd Koninkrijk
Actie / Oorlog - 70 minuten

geregisseerd door Walter Forde
met Betty Balfour, John Mills en Barry MacKay

Jaren na geboren te zijn, door een slippertje tussen zijn moeder en een zeeofficier, neemt Brown dienst bij de Royal Navy tijdens de Eerste Wereldoorlog en spoelt aan op het verre Galapagos-eiland Resolution, nadat de kruiser HSM Rutland waarop hij diende, is gezonken. Door zijn heldenmoed en zijn scherpschutterskunst, slaagt hij er met een doodgewoon geweer eigenhandig in om het Duitse slagschip SMS Zeithen langer in de haven van het eiland te laten liggen waar hij op dringende herstellingen wacht. Kort daarop komt er een Brits oorlogsschip aan, geleid door zijn vader die hij niet kent, om het vijandelijke schip tot zinken te brengen. Brown wordt door deze actie een held, maar tot welke prijs?
Brücke, Die (1959) IMDb 7.7


West-Duitsland
Drama / Oorlog - 102 minuten

geregisseerd door Bernhard Wicki
met Folker Bohnet, Fritz Wepper en Michael Hinz

Het loopt tegen het einde van WO II als in een klein Duits dorpje een groep van 15- en 16-jarige schooljongens, die zich vrijwillig voor de Volkssturm hebben aangemeld, een totaal onbelangrijke brug moeten verdedigen tegen een oprukkend Amerikaans peleton tanks. Het einde van deze zinloze onderneming laat zich raden. Gebaseerd op een autobiografische roman van Manfred Gregor.

Zwartwit - Ondertiteling: Engels!
Çanakkale 1915 (2012) IMDb 6.6

Turkije
Drama - 100 minuten

geregisseerd door Yesim Sezgin
met Õzgùr Akdemir, Celil Nalcakan en Baris Çakmak

De Balkanoorlog in 1912. De Ottomanen leiden een grote nederlaag en Rumelia is in handen van de vijand gevallen. De Rumeliaanse migranten verlaten hun huizen en trekken richting Istanbul en Anatolië. Maar al snel ontwikkelt zich een nieuw nationaal gevoel. Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog wordt de jeugd in heel Anatolië opgeroepen voor de militaire dienst.
Ciociara, La (1960) IMDb 7.7

Italië / Frankrijk
Drama / Oorlog - 100 minuten

geregisseerd door Vittorio De Sica
met Sophia Loren, Jean-Paul Belmondo en Eleonora Brown

Cesira en haar 13-jarige dochter vluchten tijdens W.O. II uit Rome om aan de bombardementen te ontkomen. Ze trekken naar Cesira's geboortedorp en zij doet alles om haar dochter te beschermen.
Conspiracy (2001) IMDb 7.7

Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Drama / Oorlog - 96 minuten

geregisseerd door Frank Pierson
met Stanley Tucci, Kenneth Branagh en Colin Firth

Generaal Heydrich heeft van de Führer de opdracht gekregen om een geheime conferentie te organiseren, der Wannsee Konferenz. Voor deze bijeenkomst heeft hij op 20 januari 1942 vijftien nazi-kopstukken samengeroepen in een villa aan de Wannsee, net buiten Berlijn. Er moeten namelijk enkele belangrijke en dringende zaken besproken worden. Het groeiend aantal joden is een doorn in het oog van de Führer en het is aan generaal Heydrich om op deze bijeenkomst oplossingen te zoeken.
Courageous Heart of Irena Sendler, The (2009)  IMDb 7.2

Verenigde Staten
Drama - 95 minuten

geregisseerd door John Kent Harrison
met Anna Paquin, Nathaniel Parker en Michelle Dockery

Het verhaal van Irena Sendler, een maatschappelijk werkster die deel uitmaakte van de Poolse ondergrondse tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd gearresteerd door de Nazi's voor het redden van het leven van bijna 2500 joodse kinderen, door hen weg te smokkelen uit het getto van Warschau.
Dawn Patrol, The (1938) IMDb 7.7

Verenigde Staten
Oorlog - 103 minuten

geregisseerd door Edmund Goulding
met Errol Flynn, Basil Rathbone en David Niven

Frankrijk 1915. Majoor Brand heeft de leiding over de 39ste vliegdivisie en tijdens een missie komen veel van zijn mannen om. Als hij het hoofdkwartier inlicht, willen ze dat hij door gaat met de strijd, hoeveel levens het ook zal gaan kosten.
Deer Hunter, The (1978) IMDb 8.2

(Nat.Film Reg.)  (AFI nr.79)

Verenigde Staten
Drama / Oorlog - 182 minuten

geregisseerd door Michael Cimino
met Robert De Niro, Christopher Walken en Meryl Streep

Michael, Steven en Nick zijn drie jonge fabrieksarbeiders uit Pennsylvania die opgeroepen worden om in Vietnam te vechten. Voor ze gaan trouwt Steven de zwangere Angela, en hun huwelijksfeest is gelijk ook het afscheidsfeest van de drie jongens. Na een tijdje in de oorlog gevochten te hebben vallen de vrienden in de handen van de Vietcong, en worden ze gevangen genomen in een kamp waar ze gedwongen worden om Russisch roulette te spelen tegen elkaar.
Defiance (2008)  IMDb 7.2

Verenigde Staten
Drama / Oorlog - 137 minuten

geregisseerd door Edward Zwick
met Daniel Craig, Liev Schreiber en Jamie Bell

Vier Joodse broers ontsnappen uit het door de Nazi's bezette Polen. Zij vluchten richting Wit-Rusland, waar zij zich aansluiten bij Russische verzetsstrijders en beginnen met het bouwen van een degelijke uitvalsbasis, die als bescherming moet dienen voor hen zelf en voor allen die in gevaar verkeren.
Dersu Uzala (1975)  IMDb 8.1

Sovjet-Unie / Japan
Avontuur / Drama - 144 minuten

geregisseerd door Akira Kurosawa
met Yuri Solomin, Maksim Munzuk en Svetlana Danilchenko

Een verkenner van het Russische leger die gered wordt in Siberië door een inheemse jager, hernieuwt zijn vriendschap met deze man jaren later als hij terugkeert aan het hoofd van een grotere expeditie. De jager ontdekt echter dat al zijn kennis van de natuur hem niets helpt als hij samen met de verkenner mee gaat naar de civilisatie.
Dresden (2006)  IMDb 6.6

Duitsland
Drama / Oorlog - 144 minuten

geregisseerd door Roland Suso Richter
met Benjamin Sadler, John Light en Felicitas Woll

De Duitse verpleegster Anna Mauth (Felicitas Woll) heeft niets met de soldaten die haar vaderland aanvallen. Als ze echter op een dag met de neergestorte Engelse piloot Robert Newman in aanraking komt, slaat de liefde toe. Dit bezorgt Anna veel problemen; ook omdat ze verloofd is met Hoofddokter Alexander Wenninger.
Edges of the Lord (2001)   IMDb 7.0

Verenigde Staten / Polen
Drama / Oorlog - 95 minuten

geregisseerd door Yurek Bogayevicz
met Haley Joel Osment, Willem Dafoe en Liam Hess

Een 12-jarig Joods jongetje genaamd Romek moet onderduiken met zijn familie, zodat de Nazi's hen niet zullen vinden. Ze komen terecht bij een Katholieke groep boeren en een priester, die Romek onder zijn hoede neemt.
Effroyables Jardins (2003)   IMDb 7.0

Frankrijk
Drama / Oorlog - 95 minuten

geregisseerd door Jean Becker
met Jacques Villeret, André Dussollier en Damien Jouillerot

Lucien begrijpt niet waarom zijn vader steeds de amateurclown uithangt. André, zijn beste vriend, legt hem uit waar deze passie vandaan komt. Aan zijn vaders clownoptreden kleeft een tragische geschiedenis, die terug gaat naar de Tweede Wereldoorlog.
Empire of the Sun (1987)  IMDb 7.8

Verenigde Staten
Drama / Oorlog - 154 minuten

geregisseerd door Steven Spielberg
met Christian Bale, John Malkovich en Joe Pantoliano

Het leven van de verwende jongen James Graham komt op zijn kop te staan wanneer de Japanners Shanghai binnenvallen in 1941. Hij wordt gescheiden van zijn ouders, en komt in een Chinees kamp terecht. Tussen de ziektes en de voedseltekorten probeert Jim zijn oude leventje weer op te pakken.
Enemy At The Gates (2001)  IMDb 7.6

Verenigde Staten / Duitsland / Verenigd Koninkrijk / Ierland
Oorlog - 131 minuten

geregisseerd door Jean-Jacques Annaud
met Ed Harris, Jude Law en Rachel Weisz

De film vertelt het waargebeurde verhaal van Vassili Zaitzev, een Russische sluipschutter die tijdens de Slag om Stalingrad in de Tweede Wereldoorlog in z'n eentje honderd Duitsers vermoordde. Hij wordt door z'n officier gebruikt als propaganda. Ze worden beiden verliefd op dezelfde vrouw
Ennemi Intime, L' (2007)   IMDb 6.9

Frankrijk
Oorlog / Drama - 108 minuten

geregisseerd door Florent Emilio Siri
met Benoït Magimel, Albert Dupontel en Aurélien Recoing

Algerije, Juni 1959. Terrien is een idealistische luitenant die het bevel krijgt over één van de Franse eenheden die er in een oorlog verwikkeld zijn. Hij ontmoet er Dougnac, een gedesillusioneerde soldaat. De twee mannen komen ondanks hun verschillende karakters nader tot elkaar als gevolg van de gruwel waar ze in verzeild zijn geraakt.
Entrusted (2003)   IMDb 6.4

Verenigd Koninkrijk / Duitsland / Frankrijk
Drama / Oorlog - 184 minuten

geregisseerd door Giacomo Battiato
met Klaus Maria Brandauer, Thomas Heinze en Thomas Sangster

De filosofieprofessor Gregor Lämmle krijgt in 1942 van de Nazi's de opdracht de verzetsstrijdster Maria von Gall in Frankrijk op te sporen. Maria was niet slechts een van zijn ex-leerlingen, maar ook zijn grote, onvervulde liefde. Zij alleen kent de toegangscodes van de Zwitserse geheime bankkluizen, waarin het vermogen van vele Joden voor de oorlog in bewaring werd gebracht. Geld, dat de vervolgden van het regime voor de vlucht nodig hebben. Als Lämmle Maria in de hoek drijft, laat zij haar zoon Thomas - een groot schaaktalent met een geweldig geheugen- de codes uit het hoofd leren om ze uit handen van de Nazi's te houden. Maar ook Lämmle is een meester in het koninklijke spel. Het komt tot een dramatische jacht en tot een spel op leven en dood...
Europa Europa (1990)  IMDb 7.7

Duitsland / Frankrijk / Polen
Drama / Oorlog - 112 minuten

geregisseerd door Agnieszka Holland
met Marco Hofschneider, René Hofschneider en Julie Delpy

Een joodse Duitse jongen probeert tussen 1938 en 1945 te overleven door zijn achtergrond te verbergen en zich feilloos aan te passen aan zijn omstandigheden - aanvankelijk in een communistisch weeshuis, vervolgens als lid van de Hitlerjugend. De jongen, die voor de oorlog er nog van droomde een ster als Clark Gable te worden, is gedwongen te acteren in een cruciale levensfase waarin adolescenten sowieso worstelen met hun identiteit. Hij zal zich daar jaren in zijn rol als volmaakte, kleine nazi schikken, hoewel hij nooit zijn diepgewortelde Joodse achtergrond opgeeft.
Fälscher, Die (2007)   IMDb 7.6

Oostenrijk / Duitsland
Oorlog / Drama - 98 minuten

geregisseerd door Stefan Ruzowitzky
met Karl Markovics, August Diehl en Devid Striesow

Berlijn 1936. Sorowitsch is de koning der valsemunters. In zijn wereld van misdadigers, gigolo's en lichtekooien is het leven niet meer dan een spel... en het geld dat hij daarvoor nodig heeft, drukt hij gewoon zelf. Op een dag wordt hij verraden. Hij wordt opgepakt door commissaris Herzog en naar het concentratiekamp van Mauthausen gedeporteerd. Daar komt het er op neer om zijn eigen vel te redden tegen elke prijs. Sorowitsch vreest het ergste wanneer hij in 1944 naar Sachsenhausen wordt overgebracht. Maar het leven biedt hem een laatste kans. Bij aankomst wordt hij opgewacht door niemand minder dan commissaris Herzog die er een geheime missie leidt. Sorowitsch en een groepje zorgvuldig uitgezochte professionals moeten een heel pak buitenlands geld vervalsen. Het doel van deze operatie is om de economie van de geallieerden te ondermijnen. Dit stelt hen voor een ondraaglijk moreel dilemma. Plots gaat het niet meer om overleven maar om geweten.
Femmes de l'Ombre, Les (2008)   IMDb 6.8

Frankrijk
Oorlog / Drama - 120 minuten

geregisseerd door Jean-Paul Salomé
met Sophie Marceau, Marie Gillain en Julie Depardieu

Het verhaal van Louise, een Française, die zich in de Tweede Wereldoorlog nadat haar echtgenoot is vermoord aansloot bij het Franse verzet. Ze wordt vervolgens gerecruteerd door de spionagedienst SOE in Londen. Haar eerste missie houdt in dat ze samen met een door haar samengesteld team gespecialiseerde vrouwen een Engelse speciaal agent uit handen van de Duitsers moeten zien te houden.
Flammen & Citronen (2008)   IMDb 7.3

Denemarken / Duitsland / Noorwegen
Thriller / Oorlog - 120 minuten

geregisseerd door Ole Christian Madsen
met Mads Mikkelsen, Thure Lindhardt en Lars Mikkelsen

Flammen (Thure Lidhardt) en Citronen (Mads Mikkelsen) zijn de meest gezochte verzetsfiguren door de Nazi's. Hun vlekkeloos uitgevoerde liquidaties van talrijke nazi-collaborateurs drijven de Duitse bezetter en met name opperbevelhebber Gestapochef Hoffmann (Christrian Berkel) tot absolute waanzin. Maar de opdrachten die Flammen & Citronen krijgen via de machtige verbindingsman Winther worden steeds raadselachtiger als blijkt dat ze nu ook lieden uit de weg moeten ruimen die geenszins als fanatieke nazi's bestempeld kunnen worden. Steeds meer beginnen de mannen aan Winthers integriteit te twijfelen. Terwijl Citronen zich meer en meer van zijn familie vervreemdt, begint Flammen een affaire met de mysterieuze agente Ketty. Gezamenlijk proberen Citronen en Flammen om het hoofd van de gevreesde Nazi's uit te schakelen.
Flucht, Die (2007)  IMDb 6.6

Duitsland / Frankrijk
Oorlog / Drama - 180 minuten

geregisseerd door Kai Wessel
met Maria Furtwängler, Jean-Yves Berteloot en Tonio Arango

In de Tweede Wereldoorlog, zomer 1944, Lena Gravin van Mahlenberg zet zich in voor de dwangarbeiders en gaat tegen bevelen van de Wehrmacht in. Er ontstaat een bijzondere band tussen haar en de Franse gevangene François. Als het Oostfront steeds sneller dichterbij komt bedenken de dwangarbeiders een vluchtplan, ook Lena slaat op de vlucht.
Glory (1989)  IMDb 8.0

Verenigde Staten
Oorlog / Drama - 122 minuten

geregisseerd door Edward Zwick
met Denzel Washington, Matthew Broderick en Morgan Freeman

Amerika 19de eeuw. Robert Gould Shaw, zoon van rijke abolitionisten uit Boston, is pas 23 en erg idealistisch wanneer hij dienst neemt. Tijdens de bloedige en chaotische slag van Antietam maakt dit gevoel plaats voor desillusie. Ontnuchterd keert hij naar huis terug, waar hij de leiding aangeboden krijgt van de 54ste infanterie van Massachusetts. Dit regiment bestaat enkel uit zwarten. Robert aanvaardt het bevel en rekruteert zijn oude klasgenoot Cabot Forbes om de manschappen op te leiden.
Gränsen (2011)

Zweden
Actie / Oorlog - 122 minuten

geregisseerd door Richard Holm
met Mathias Alstadsäter, Johan Hedenberg en Jens Hultén

December 1942. Twee jonge soldaten verlaten controlepost 83 in het noorden van Värmland en gaan door de winterse nacht op verkenning naar de rand van het door Nazi's bezette gebied bij de grens van Noorwegen en Zweden. Het loopt echter uit op een ramp wanneer luitenant Aaron Stenström de volgende dag er achter komt dat zijn broer Sven vermist wordt. Hij wordt nu gedwongen om een uiterst geheime reddingsoperatie op te zetten achter de vijandelijke linies.
Great Escape, The (1963)

Verenigde Staten
Oorlog / Drama - 172 minuten

geregisseerd door John Sturges
met Steve McQueen, James Garner en Richard Attenborough

Hoe streng bepaalde kampen ook door de nazi's werden bewaakt, altijd en overal waren er wel enkele vindingrijke en vastberaden mannen die op spectaculaire wijze wisten te ontsnappen. Om deze ontsnappingspogingen tot een minimum te herleiden, brachten de nazi's de 'risicogevangenen' samen in aparte, superstrenge bewaakte afdelingen. Hilts, een piloot met reeds 18 ontsnappingspogingen op zijn actief, laat zich door al deze maatregelen niet ontmoedigen. Samen met de geniale strateeg Bartlett en de slechtziende Blythe, werkt hij een gedurfd plan uit dat mogelijk voor vele gevangenen een weg naar de vrijheid kan betekenen.
Guns at Batasi (1964)


Verenigd Koninkrijk
Oorlog / Drama - 103 minuten

geregisseerd door John Guillermin
met Richard Attenborough, Jack Hawkins en Flora Robson

Sergeant-majoor Lauderdale is gestationeerd in een Britse kolonie in Afrika. Nadat de kolonie haar zelfstandigheid opeist wordt Lauderdale aangewezen om de vrede te handhaven terwijl de transitie van de macht plaatsheeft. De problemen beginnen wanneer de Afrikaanse luitenant Boniface probeert om de door de Britten goedgekeurde machthebbers af te zetten. Opeens gaat Lauderdale nadenken of hij zijn eigen waarden en overtuigingen niet moet heroverwegen.
Hvidsten Gruppen (2012)

Hunde, Wollt Ihr Ewig Leben (1959)

West-Duitsland
Oorlog - 107 minuten

geregisseerd door Frank Wisbar
met Joachim Hansen, Ernst Wilhelm Borchert en Wolfgang Preiss

Winter 1943. De barre winters aan het oostfront hebben bij de soldaten van het Duitse zesde leger elke herinnering aan het glamoureuze Derde Rijk verdrongen. De oorlog tegen de Russen blijkt een ware uitputtingsslag, waarbij kameraadschap het enige is dat de jongens nog op de been houdt. Nu zijn ze ingesloten en omsingeld in Stalingrad. Uitgehongerd en opgegeven door Hitler beginnen ze aan een uitzichtloze strijd, die aan meer dan 400.000 Duitse soldaten het leven kost...
Idi i Smotri (1985)


Sovjet-Unie
Drama / Oorlog - 142 minuten (2 DVD's)

geregisseerd door Elem Klimov
met Aleksei Kravchenko, Olga Mironova en Liubomiras Lauciavicius

In een bos in het door de nazi's bezette Wit-Rusland vindt de jonge Rus Florya Gaishun een geweer, waarna hij zich meteen bij de lokale vrijheidsstrijders aansluit. Dit ondanks smeekbeden van zijn moeder, die nu met haar twee dochters weerloos achterblijft. Als Gaishun later wordt achtergelaten door het leger, probeert hij terug te keren naar huis, maar de nazi's willen zijn dorp bombarderen.
Inn of the sixth happiness, The (1958)

Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Drama/oorlog - 158 minuten

geregisseerd door Mark Robson
met Ingrid Bergman, Curd Jürgens en Robert Donat

Een Engels dienstmeisje, in wie niemand enige fiducie heeft, schopt het tot missionaris tijdens de Tweede Wereldoorlog en moet na een bombardement een groep wezen door vijandelijk territorium leiden naar een veiligere plaats.
Island on Bird Street, The (1997)

Denemarken / Verenigd Koninkrijk / Duitsland
Oorlog / Drama - 107 minuten

geregisseerd door Søren Kragh-Jacobsen
met Jordan Kiziuk, Jack Warden en Patrick Bergin

Sommige mensen zijn voor het geluk geboren. Dat lijkt echter niet op te gaan voor Alex, een elfjarige jongen die gedurende de Tweede Wereldoorlog in een joods getto in Polen moet overleven. Tijdens de voortdurende invallen van de nazi's zoekt hij zijn toevlucht in zijn favoriete boek: Robinson Crusoe. Op een dag slaat het noodlot toe, de nazi's vallen het huis van Alex binnen. Ternauwernood weet hij zich te verbergen, maar hij moet toezien hoe zijn vader en zijn oom worden weggevoerd. De jonge Alex blijft alleen achter, op de bovenste etage van een gebombardeerd flatgebouw in Bird Street. Daarvandaan ziet hij hoe andere kinderen buiten het getto een normaal leven leiden. Sommige mensen zijn voor het geluk geboren...
Kapò (1959)

Italië / Frankrijk / Joegoslavië
Drama / Oorlog - 118 minuten

geregisseerd door Gillo Pontecorvo
met Susan Strasberg, Laurent Terzieff en Emmanuelle Riva

Edith is een veertien jaar oud joods meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog het onvermijdelijke lot staat te wachten als zij met haar familie in een vernietigingskamp terecht komt. Met de hulp van politieke gevangene weet zij te ontkomen aan de gaskamer. Zij komt echter wel terecht in een werkkamp waar zij de rol van 'Kapo' - een bevoorrechte gevangene die de andere gevangenen in de gaten moet houden - krijgt aangeboden.
Katyn (2007)

Polen
Oorlog / Drama - 118 minuten

geregisseerd door Andrzej Wajda
met Magdalena Cielecka, Agnieszka Glinska en Maja Komorowska

Enkele maanden na de invasie van de Nazi's in Polen in 1939 werden zo'n 15.000 Poolse krijgsgevangenen vermoord door de Sovjet geheime dienst in een Westelijk gebied van de Sovjet-Unie. De Nazi's ontdekten de massagraven in 1943 tijdens hun tocht door Rusland en wezen onmiddellijk naar de Sovjets, maar die gaven de schuld weer aan de Nazi's. De Geallieerden besloten ondertussen hun ogen te sluiten voor het hele geval. Het verhaal van deze film volgt in het bijzonder de achtergebleven vrouwen en familie van de slachtoffers, die decennialang in onzekerheid bleven over wat het lot van hun geliefden is geweest.
Killing Fields, The (1984)


Verenigd Koninkrijk
Oorlog / Drama - 136 minuten

geregisseerd door Roland Joffé
met Sam Waterston, Haing S. Ngor en John Malkovich

Roland Joffé's drama vertelt het waargebeurde verhaal van de vriendschap tussen New York Times journalist Sydney Schanberg (Sam Waterston) en de Cambodjaanse journalist en tolk Dith Pran (Haing S. Ngor), in het door burgeroorlog verscheurde Cambodja. Wanneer de Rode Khmer de macht overneemt, is Sydney gedwongen het land te verlaten en wordt Dith Pran gevangen gezet. Beide mannen blijven vechten om elkaar weer in levende lijve terug te kunnen zien.
King & Country (1964)

Verenigd Koninkrijk
Drama / Oorlog - 86 minuten

geregisseerd door Joseph Losey
met Dirk Bogarde, Tom Courtenay en Leo McKern

Een leger-advocaat krijgt de opdracht een deserteur te verdedigen voor de krijgsraad. De advocaat heeft weinig zin in deze opdracht, maar na het aanhoren van het verhaal van de deserteur slaat zijn desinteresse om in sympathie. Hij besluit het legersysteem aan te vechten en de manier waarop aristocratische legerleiders hun dienstplichtigen behandelen.
Lebanon (2009)


Israël / Frankrijk / Libanon / Duitsland
Drama / Oorlog - 93 minuten

geregisseerd door Samuel Maoz
met Oshri Cohen, Zohar Shtrauss en Michael Moshonov

Libanon, 1982. Een tank en een peleton paramilitairen worden op pad gestuurd naar een vijandige stad die gebombardeerd is door de Israëlische luchtmacht. De missie loopt mis en ze lopen in een hinderlaag. Als de nacht valt zijn ze gedwongen om zich in de ruïnes schuil te houden terwijl ze aangevallen worden door Syrische militairen. We zien het verhaal vanuit het oogpunt van de bemanningsleden van de tank die centraal staat in de film.
Leningrad (2009)

Rusland / Verenigd Koninkrijk
Drama / Oorlog - 120 minuten

geregisseerd door Aleksandr Buravsky
met Gabriel Byrne, Mira Sorvino en Armin Mueller-Stahl

De Britse Kate Davis is verslaggeefster in het Russische Leningrad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na een Duits bombardement wordt zij vermist, maar haar vriend Philip Parker - Amerikaans journalist en winnaar van de Pulitzerprijs - legt zich hier niet bij neer. Als hij aanwijzingen krijgt dat Kate nog in leven is, gaat hij naar haar op zoek in de belegerde stad.
Letters from Iwo Jima (2006)

Verenigde Staten
Oorlog / Drama - 140 minuten

geregisseerd door Clint Eastwood
met Ken Watanabe, Kazunari Ninomiya en Shido Nakamura

Tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1945 was Iwo Jima gedurende twee maanden het toneel van bloederige gevechten tussen Japanse en Amerikaanse soldaten. Generaal Tadamichi Kuribayashi vocht gedurende 40 dagen voor zijn Japan tegen de Amerikaanse troepen. Al snel komen de generaal en zijn troepen erachter dat ze aan een zelfmoordmissie bezig zijn.
Letyat Zhuravli (1957)

Sovjet-Unie
Drama / Romantiek - 97 minuten

geregisseerd door Mikhail Kalatozov
met Tatyana Samojlova, Aleksei Batalov en Vasili Merkuryev

Veronika en Boris zijn twee verliefde inwoners van Moskou, die stapelgek op elkaar zijn en elkaar dan ook zo vaak mogelijk willen zien. Maar dan breekt plotseling de Tweede Wereldoorlog uit, waardoor Boris een dag voor Veronika's verjaardag gerecruteerd wordt door het Russische leger.
Longest Day. The (1962) IMDb 7.8

Verenigde Staten
Oorlog - 180 minuten

geregisseerd door Bernhard Wicki, Andrew Marton en Ken Annakin
met John Wayne, Robert Mitchum en Henry Fonda

Het is 19 mei 1944 en men is bezig met de voorbereiding voor D-Day. De Engelsen trainen hard voor het begin van de bevrijding. Uit allerlei landen sluiten soldaten zich aan bij de Engelsen om op 6 juni 1944 op de stranden van NormandiŽ te landen . . .
Lore (2012)

Duitsland / Australië / Verenigd Koninkrijk
Drama / Oorlog - 109 minuten

geregisseerd door Cate Shortland
met Saskia Rosendahl, Nele Trebs en Kai-Peter Malina

Lente van 1945. Wanneer het Duitse front ineenstort nemen de Geallieerden de macht over in het land van Hitler. De veertienjarige Lore, van wie de nazi-ouders opgesloten zijn, staat alleen in voor de zorg van haar broertjes en zusjes. De enige plaats waar ze naartoe kunnen is het huis van hun grootmoeder, 900 km noordwaarts. De kinderen beginnen aan een tocht door hun verwoeste land, en langzaam maar zeker begrijpen ze wat er gebeurd is en wat de gevolgen zijn van de daden van hun ouders. Wanneer Thomas, een jonge Joodse vluchteling, zijn hulp aanbiedt, moet Lore vertrouwen op een persoon van wie men altijd gezegd heeft dat hij de vijand is.
Lost Battalion, The (2001)

Verenigde Staten / Luxemburg
Oorlog / Drama - 92 minuten

geregisseerd door Russell Mulcahy
met Rick Schroder, Phil McKee en Jamie Harris

Oktober 1918. De Amerikaanse troepen van majoor Whittlesey krijgen de opdracht een doorbraak te forceren in het bos van Argonne. Na een hevige strijd slagen de moedige soldaten hierin. Al snel blijkt echter dat ze in het midden van niemandsland terecht zijn gekomen, afgesneden van hun Engelse en Franse bondgenoten en omsingeld door de Duitsers. Terwijl ze wachten op versterking, proberen ze te overleven in de hel.
Mark of Cain, The (2007)

Verenigd Koninkrijk
Drama - 90 minuten

geregisseerd door Marc Munden
met Matthew McNulty, Gerard Kearns en Shaun Dooley

De film volgt drie jonge soldaten die de oorlog van Irak worden ingestuurd en voor het eerst worden blootgesteld aan de extreme omstandigheden. Bij terugkeer naar het thuisfront merken ze wat voor een effect het op hen heeft gehad, maar proberen verborgen te houden wat ze gezien en gedaan hebben. Maar dan komen de gevolgen van hun daden aan het licht.
Max Manus (2008)

Noorwegen / Denemarken / Duitsland
Oorlog / Drama - 118 minuten

geregisseerd door Joachim Roenning en Espen Sandberg
met Aksel Hennie, Agnes Kittelsen en Nicolai Cleve Broch

Nadat hij tegen de communisten in Finland heeft gestreden keert Max Manus aan het begin van W.O.II terug naar zijn thuisland Noorwegen, dat bezet wordt door de Nazi's. Hij sluit zich aan bij het gewapend verzet en wordt al snel één van de belangrijkste leden van de beruchte Oslo-verzetsgroep van Gunnar Sønsteby. Het aanvallen van Duitse schepen in de haven van Oslo is hun specialiteit.
Memphis Belle (1990)

Verenigd Koninkrijk / Japan / Verenigde Staten
Drama / Oorlog - 107 minuten

geregisseerd door Michael Caton-Jones
met Eric Stoltz, John Lithgow en Sean Astin

Tweede Wereldoorlog, 1943. De 'Memphis Belle', een Amerikaanse B-17 bommenwerper, wordt door een jonge tien-koppige bemanning van de '8th Airforce' gevlogen bij gevaarlijke bombardementen boven Europa. Er hoeft nog maar één bombardement plaats te vinden voor de crew naar huis mag. Tijdens de briefing voor hun 25ste en laatste vlucht op 17 mei 1943 ontdekken ze dat het doel voor het bombardement Bremen is, een hevig verdedigde stad, wat vele Geallieerde slachtoffers zal kosten.
Messenger, The (2009)

Verenigde Staten
Drama / Oorlog - 107 minuten

geregisseerd door Oren Moverman
met Ben Foster, Woody Harrelson en Samantha Morton

Will Montgomery (Foster) heeft nog maar drie maanden te gaan, om zijn dienst, als de Amerikaanse arts van de legerziekenhuizen in Irak, af te ronden. Het meisje, Kelly (Malone), dat Will heeft achtergelaten in Amerika, heeft besloten verder te gaan met haar leven. Hierdoor wordt Will geobsedeerd en wil hij, als militair, een nieuwe start in zijn leven maken. Hij ontmoet militair Anthony 'Tony' Stone (Harrelson). Tony leert Will alles over zijn beroep en nieuwe werktaak op het 'Casualty Notification' bureau. Will, die ternauwernood ontsnapte aan de dood, zal nu het nieuws moeten brengen over degene die het niet hebben gered. Tussen hun opdrachten door, krijgen deze twee militairen een unieke band die hen in hun strijd helpt, om zo terug te keren naar hun normale leven, wetende dat niet alles normaal meer kan worden.
Miracle at St. Anna (2008)

Verenigde Staten / Italië
Oorlog / Drama - 166 minuten

geregisseerd door Spike Lee
met Derek Luke, Michael Ealy en Laz Alonso

Het verhaal over een groep Amerikaanse soldaten van het geheel gekleurde 92ste Buffalo Soldier regiment. In 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn ze gestationeerd in Toscane, Italië. Wanneer één van hen zijn leven riskeert om een Italiaanse jongen te redden raakt zijn groep afgesneden van de eenheid en ze moeten zien te overleven achter de vijandelijke linies.
Murphy's War (1971)

Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Oorlog - 105 minuten

geregisseerd door Peter Yates
met Peter O'Toole, Philippe Noiret en Siân Phillips

Murphy is de enige overlevende van zijn bemanning, die om het leven is gebracht door een Duitse onderzeeer in de laatste dagen van de tweede wereldoorlog. Hij spoelt aan op een vergeten eiland en begint wraakacties te plannen. Hij wil de onderzeeer die aan de oppervlakte is gekomen op welke manier dan ook tot zinken brengen. Hij begint met een moedige poging, geholpen door Louie, de administrateur van de regering van het eiland.
My Boy Jack (2007) IMDb 7.3

Verenigd Koninkrijk
Drama / Oorlog - 93 minuten

geregisseerd door Brian Kirk
met Daniel Radcliffe, Carey Mulligan en David Haig

1914. Jack Kipling, zoon van de beroemde auteur Rudyard Kipling, zou graag in het leger willen gaan om te vechten in de Eerste Wereldoorlog, tot grote ergernis van zijn zus Elsie. Heel de familie vreest het ergste wanneer ze te horen krijgen dat Jack meedoet in de slag bij Loos-en-Gohelle in Frankrijk.
NaPolA (2004)

Duitsland
Drama / Oorlog - 110 minuten

geregisseerd door Dennis Gansel
met Joachim Bissmeier, Max Dombrovka en Thomas Drechsel

De Nationaal-Politieke Academies (kortweg NaPolA) waren in nazi-Duitsland dé scholen waar de toekomstige elite werd opgeleid. Slechts de allerbesten werden toegelaten en eenmaal binnen, was er geen verschil wat betreft rang of stand. Dat gold ook voor de jonge Friedrich, een arbeiderszoon die door de bokscoach van één van die scholen opgemerkt wordt als een groot bokstalent, die de school mogelijk naar een overwinning zou kunnen brengen in de jaarlijkse bokscompetitie tussen de scholen onderling.
No Man's Land (2001)

Bosnië-Herzegovina / Slovenië / Italië / Frankrijk / Verenigd Koninkrijk / België
Oorlog / Drama - 98 minuten

geregisseerd door Danis Tanovic
met Branko Duric, Rene Bitorajac en Filip Sovagovic

Het is 1993 en de oorlog in Bosnië-Herzegovina is in volle gang. Een Serviër en een Bosniër, elkaars aartsvijanden, komen samen terecht in een loopgraaf. Daar zitten ze vast en zullen ze moeten samenwerken. De VN krijgt er lucht van en probeert ze te helpen maar is door de eigen regels met de handen op de rug gebonden.
Nuremberg (2000)

Canada / Verenigde Staten
Drama / Oorlog - 179 minuten

geregisseerd door Yves Simoneau
met Alec Baldwin, Christopher Plummer en Brian Cox

Mei 1945: De Tweede Wereldoorlog is voorbij, Nazi-Duitsland is verslagen en Hitler heeft zelfmoord gepleegd in zijn bunker te Berlijn. Terwijl de wereld roept om gerechtigheid, tracht de Amerikaanse rechter Robert Jackson, het 'proces van de eeuw' in goede banen te leiden. In Nuremberg wordt een tribunaal opgericht, waar vierentwintig Nazi's terecht staan voor hun misdaden tijdens de oorlog.
Oorlogswinter (2008)

Nederland / België
Oorlog / Avontuur - 103 minuten

geregisseerd door Martin Koolhoven
met Martijn Lakemeier, Yorick van Wageningen en Jamie Campbell Bower

Het is de ijskoude winter van 1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Wanneer Michiel onverwacht een opdracht krijgt, is hij vastbesloten te bewijzen dat hij deze kan volbrengen. Hierdoor raakt hij betrokken bij de gevaren van de oorlog.
Operation: Daybreak (1975)

Verenigde Staten
Avontuur / Oorlog - 118 minuten

geregisseerd door Lewis Gilbert
met Timothy Bottoms, Martin Shaw en Anton Diffring

De Engelse legertop geeft in '41 drie Tsjechische soldaten, Jan Kubis, Karel Curda en Jozef Gabcik, de opdracht de pas aangestelde bevelhebber van Tsjechië, Reinhard Heydrich, te vermoorden. De genadeloze Heydrich wordt beschouwd als uiterst gevaarlijk en zijn invloed op Hitler is groot. De drie slagen erin Tsjechië te bereiken en komen dankzij de hulp van de plaatselijke bevolking steeds dichter bij hun doelwit. Maar de Duitsers zijn waakzaam en elke verzetsactie wordt met zware represailles bestraft.
Out of the Ashes (2003)

Verenigde Staten
Drama - 120 minuten

geregisseerd door Joseph Sargent
met Christine Lahti, Beau Bridges en Richard Crenna

Dit is het verhaal van dr. Gisella Perl, die de beruchtste Duitse oorlogsmisdadiger uit de geschiedenis wist te trotseren: dr. Josef Mengele, de kamparts van Auschwitz. Gisella Perl vaart in 1946 op een enorme stoomboot de haven van Manhattan binnen. Net als heel veel joodse oorlogsvluchtelingen is zij naar Amerika gekomen om een nieuw leven op te bouwen. Als een van de eerste vrouwelijke gynaecologen van Oost-Europa is ze vast van plan haar oude beroep weer op te nemen. Maar om haar eigen praktijk te beginnen, moet ze eerst toestemming krijgen van een commissie van geneeskundigen. Tijdens hun ondervragingen wordt Gisella's verleden duidelijk. Zij was de assistente van dr. Mengele. Dit plaatst de commissieleden voor een dilemma: Wat heeft Gisella moeten doen om te overleven?
Paths of Glory (1957)

(Nat.Film Reg.)

Verenigde Staten
Oorlog / Drama - 87 minuten

geregisseerd door Stanley Kubrick
met Kirk Douglas, Ralph Meeker en Adolphe Menjou

Colonel Dax is commandant in het Franse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Terwijl zijn soldaten in de loopgraven schuilen tegen een Duitse aanval krijgen ze de opdracht om een zelfmoordmissie te beginnen. De missie faalt, waarna de Franse generaals als voorbeeld drie soldaten voor de krijgsraad slepen. Het is aan Dax te voorkomen dat de drie tot de doodstraf veroordeeld worden.
Pianist, The (2002)

(Beste film 2002)

Frankrijk / Duitsland / Verenigd Koninkrijk / Polen
Drama / Oorlog - 148 minuten

geregisseerd door Roman Polanski
met Adrien Brody, Thomas Kretschmann en Frank Finlay

Op 23 september 1939 speelt de jonge pianist Wladyslaw Szpilman voor de radio 'Nocturne in d-mineur' van Frédéric Chopin. Door het lawaai van de bombardementen kan hij zichzelf nauwelijks horen. Een halfuur na afloop van dit optreden wordt de zaal van de Poolse omroep geraakt en is de radio definitief uit de ether. De gevolgen van de bezetting voor Warschau zijn afschuwelijk: het getto, de joodse opstand, de deportaties. Maar terwijl zijn volledige familie en vele vrienden worden uitgemoord, tracht Szpilman te overleven in de gehavende stad. Hij krijgt daarbij hulp van Poolse verzetsstrijders.
Rafle, La (2010)

Frankrijk / Duitsland / Hongarije
Drama / Oorlog - 115 minuten

geregisseerd door Roselyne Bosch
met Mélanie Laurent, Jean Reno en Hugo Leverdez

De film gaat over één van de grootste Franse holocaust-tragedies. In de nacht van 16 juli 1942 hield de Franse politie, 9.000 man sterk, een razzia waarbij 13.000 Joden, voornamelijk ouderen, vrouwen en kinderen bijeen werden gedreven. De meesten van hen werden in het Vélodrome d'Hiver sportstadion in Parijs vastgehouden; velen werden naar Auschwitz gestuurd. De operatie werd door het Vichy regime bevolen. We volgen deze tragedie door de ogen van de 10-jarige Jo Weismann.
Red Dawn (1984)

Verenigde Staten
Actie / Oorlog - 114 minuten

geregisseerd door John Milius
met Patrick Swayze, C. Thomas Howell en Charlie Sheen

De leerlingen van de Calumet High School worden in hun geschiedenisles gestoord door het geluid van vliegtuigen en zien enkele ogenblikken later honderden parachutisten uit de lucht vallen die het vuur openen. Red Dawn verhaalt de avonturen van 8 studenten die zich in de bergen verschuilen, wanneer Amerika wordt aangevallen door Russische en Cubaanse troepen waardoor een lange meedogenloze strijd begint.
Relief of Belsen, The (2007)  IMDb 7.3

Verenigd Koninkrijk
Drama / Oorlog - 101 minuten

geregisseerd door Justin Hardy
met Katrine Bach, Simon Day en Oliver Ford Davies

De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang als in het concentratiekamp Bergen Belsen, gelegen achter de frontlinie in Duits gebied, de dodelijke ziekte tyfus uitbreekt. Er wordt een plaatselijk staakt het vuren afgesproken met de Duitse vijand om een Britse ambulancedienst hulp te laten bieden.
Saints and Soldiers (2003)  IMDb 6.9

Verenigde Staten
Drama / Oorlog - 90 minuten

geregisseerd door Ryan Little
met Corbin Allred, Larry Bagby en Kirby Heyborne

Het is midden december 1944 en Hitler's Blitzkrieg-leger raast door de bossen van Zuid-België in een verpletterend winteroffensief. Als korporaal Nathan Greer en zijn vriend, sergeant Gordon samen met honderd anderen in Duitse handen vallen en de Duitsers blind beginnen te schieten, ontsnappen ze en moeten ze zonder voedsel en wapens de winter doorkomen en de eigen linie bereiken...
Saving Private Ryan (1998)  IMDb 8.6


Verenigde Staten
Oorlog / Drama - 170 minuten

geregisseerd door Steven Spielberg
met Tom Hanks, Tom Sizemore en Edward Burns

Tijdens de invasie van de Geallieerden in Normandië sterven twee broers. Een derde broer sterft gelijktijdig in Nieuw Guinea, bij het vechten tegen de Japanners. Als bekend wordt dat een vierde broer vermist is geraakt op het Franse platteland, wordt een missie gestart om hem veilig thuis te krijgen.
Scarlet and the Black, The (1983)   IMDb 7.8

Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Italië
Drama / Oorlog - 143 minuten

geregisseerd door Jerry London
met Gregory Peck, Christopher Plummer en John Gielgud

Waargebeurd verhaal over Monsignor Hugh O'Flaherty (Peck), die tijdens W.O.II duizenden ontsnapte krijgsgevangenen uit handen van de Gestapo wist te houden. Een SS-officier die gelegerd is in Rome zit hem op de hielen.
Schindler's List (1993)


(Beste film 1993)  (Nat.Film Reg.)  (AFI nr.9)

Verenigde Staten
Drama / Oorlog - 195 minuten

geregisseerd door Steven Spielberg
met Liam Neeson, Ralph Fiennes en Ben Kingsley

Oskar Schindler is een ijdele en hebberige Duitse zakenman die echter tijdens het Nazi-regime zeer menselijke trekjes begint te vertonen wanneer hij besluit om zijn fabriek te gaan gebruiken als vluchtplaats voor Joden. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Schindler, die op deze manier ongeveer 1100 Joden van de gaskamers van Auschwitz heeft weten te redden.
Search, The (1948)  IMDb 7.9

Verenigde Staten / Zwitserland
Drama / Oorlog - 105 minuten

geregisseerd door Fred Zinnemann
met Montgomery Clift, Aline MacMahon en Jarmila Novotna

In het naoorlogse Duitsland ontfermen de geallieerden zich over de overlevenden van de concentratiekampen. Onder hen veel kinderen die gescheiden zijn van hun ouders en die uit alle hoeken van Europa afkomstig zijn. De negenjarige Tsjechische jongen Karel Malik vlucht weg uit zo'n opvangcentrum. Een Amerikaanse soldaat ontfermt zich over de jongen, die zich weinig herinnert over zijn verleden. Ondertussen is de moeder van Karel al zeven maanden lang op zoek naar haar kind ...
Somme, The (2005)

Verenigd Koninkrijk
Drama / Oorlog - 102 minuten

geregisseerd door Carl Hindmarch
met Vanessa Ackerman, Oliver Jones en Ed Stoppard

Op 1 juli 1916, de eerste dag van de slag om de Somme, voltrekt zich een ongekend drama. Nooit eerder vielen er zoveel doden (25.000) op één oorlogsdag. De meeste al in het eerste uur! Door hun leiders worden ze als kanonnenvoer ingezet. We volgen een groep jonge mannen waaronder Soldaat Cyril Jones. De 15-jarige Cyril heeft gelogen over zijn leeftijd en staat te trappelen om de Duitse vijand op zijn donder te geven. Ook de Amerikaanse Mary Borden trekt naar Noord Frankrijk om voor het Rode Kruis te komen werken. In een veldhospitaal zal ook haar jeugd in een paar dagen voorgoed voorbij zijn.
Sophie Scholl - Die Letzten Tage (2005)

Duitsland
Drama / Oorlog - 117 minuten

geregisseerd door Marc Rothemund
met Julia Jentsch, Fabian Hinrichs en Gerald Alexander Held

Lente, 1943. De Duitsers verliezen de slag bij Stalingrad en in Duitsland zelf gaan voorzichtig anti-Hitler stemmen op. Sophie Scholl en haar broer Hans, studenten, delen pamfletten uit in de universiteit van München als ze worden gearresteerd door de Gestapo. Er volgt een lange reeks van ondervragingen, onder meer door Gestapo-officier Mohr, die steeds meer onder de indruk raakt van Sophie. Er zal echter een wonder nodig zijn om Sophie en haar broer van de doodstraf te redden.
Stalag 17 (1953)

Verenigde Staten
Komedie / Oorlog - 120 minuten

geregisseerd door Billy Wilder
met William Holden, Otto Preminger en Robert Strauss

Nadat een ontsnappingspoging is mislukt uit een gevangenenkamp vol Amerikaanse POW's (Prisoners of War) begint men te vermoeden dat er onder hen een spion aanwezig is. De POW's verdenken onmiddellijk Sefton, de sjacheraar die regelmatig dealtjes maakt met de Duitsers.
Stalingrad (1993)


Duitsland / Zweden
Oorlog / Drama - 134 minuten

geregisseerd door Joseph Vilsmaier
met Dominique Horwitz, Thomas Kretschmann en Jochen Nickel

In de herfst van 1942 sluiten twee Duitse soldaten een weddenschap af terwijl ze in een goederentrein zitten die door de Russische steppe dendert. De ene is Hanz Van Witzland, een idealistische jonge luitenant die ernaar snakt het militaire verleden van zijn aristocratische familie alle eer aan te doen. De andere is de onderofficier Manfred 'Rollo' Rohleder, een rauwe waaghals die erop uit is de hoofdprijs, het IJzeren Kruis, weg te kapen. De trein is op weg naar Stalingrad waar één der bloedigste veldslagen aller tijden wordt uitgevochten.
Súskind (2012)

Nederland
Oorlog / Drama - 118 minuten

geregisseerd door Rudolf van den Berg
met Jeroen Spitzenberger, Karl Markovics en Nyncke Beekhuyzen

1942. In het door de nazi's bezette Amsterdam besluit de joodse Walter Süskind handjeklap met de SS te spelen. Het is een levensgevaarlijk kat- en muisspel, waarmee hij honderden kinderen van transport naar de concentratiekampen weet te redden. Terwijl de razzia's toenemen en het net zich verder sluit rond de joodse gemeenschap, riskeert Walter alles wat hem lief is en toont hij de moed van een held.
Talvisota (1989)

Finland
Oorlog / Drama - 195 minuten

geregisseerd door Pekka Parikka
met Taneli Mäkelä, Vesa Vierikko en Timo Torikka

Eind november 1939 valt Rusland Finland binnen. Een Fins peloton reservisten trekt ten strijde, waaronder ook de boerenzonen, Martti en Paavo Hakala.
Tenth Man, The (1988)

Verenigde Staten
Drama / Oorlog - 100 minuten

geregisseerd door Jack Gold
met Anthony Hopkins, Kristin Scott Thomas en Derek Jacobi

Frankrijk, 1941. Tijdens een razzia in de straten van Parijs arresteren de nazi's willekeurig dertig mannen en sluiten hen op. Om zeven uur de volgende ochtend zullen drie van hen geëxecuteerd worden. De gevangenen moeten zelf beslissen wie het wordt. De celgenoten willen deze verantwoordelijkheid niet nemen en laten het lot beslissen. Een van de terdoodveroordeelden is de vooraanstaande advocaat Jean-Louis Chavel. Hij wil niet sterven en wil een andere gevangene omkopen om in zijn plaats door de nazi's gedood te worden.
To End All Wars (2001)

Verenigde Staten / Thailand / Verenigd Koninkrijk
Drama / Oorlog - 125 minuten

geregisseerd door David L. Cunningham
met Robert Carlyle, Kiefer Sutherland en Ciarán McMenamin

Het waargebeurde verhaal van vier geallieerde krijgsgevangenen die de slechte behandeling van hun Japanse gevangennemers moeten doorstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze worden gedwongen om een spoorbaan te bouwen door de Burmese jungle. Uiteindelijk vinden ze ware vrijheid door hun vijanden te vergeven. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Ernest Gordon.
To Hell and Back (1955)

Verenigde Staten
Oorlog / Actie - 106 minuten

geregisseerd door Jesse Hibbs
met Audie Murphy, Marshall Thompson en Charles Drake

Deze film gaat over het leven van Audie Murphy, die zichzelf speelt. Hij werd geboren in 1924 als één van de vele kinderen. De vader liet het al gauw afweten. Als zijn moeder sterft, gaat hij in dienst. Hij wordt bij luchtmacht en marine afgewezen, maar bij de landmacht vindt hij een plaaatsje. Hij maakt de invasies in Noord-Afrika, Zuid-Italië en Zuid-Frankrijk mee. Hij kreeg uiteindelijk 24 onderscheidingen, waaronder een dagorder van president Truman, omdat hij in z'n eentje 240 Duitse soldaten doodde. Hij werd een legende.
Tora! Tora! Tora! (1970)

Verenigde Staten / Japan
Oorlog - 144 minuten

geregisseerd door Richard Fleischer, Kinji Fukasaku en Toshio Masuda
met Martin Balsam, Sô Yamamura en E.G. Marshall

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog doen de Verenigde Staten en Japan hun best om niet betrokken te geraken. Maar niet iedereen is daar gelukkig mee en de extremisten binnen het Japanse leger dringen er bij keizer Hirohito op aan een pact te sluiten met het Derde Rijk. Zij bereiden nu de aanval op China voor. Dit bericht verontrust president Roosevelt en hij dreigt met een voedselembargo. Om de druk op te drijven wordt de Amerikaanse vloot van San Diego naar Pearl Harbor gestuurd. voor Japan is dit een slecht teken en de actie Tora! Tora! Tora! wordt zorgvuldig voorbereid. Op zondagochtend 7 december 1941 is het zover. De Japanse vliegtuigen komen in actie...
Train, The (1964)


Verenigde Staten / Frankrijk / Italië
Thriller / Oorlog - 133 minuten

geregisseerd door John Frankenheimer
met Burt Lancaster, Paul Scofield en Jeanne Moreau

Frankrijk, augustus 1944. De geallieerden naderen Parijs. De Duitse kolonel Von Waldheim wil daarom zo snel mogelijk de waardevolle Franse kunstschatten per trein naar Duitsland vervoeren. Het Franse verzet krijgt orders uit Londen om dit transport te saboteren om te voorkomen dat het Duitsland bereikt, maar de schilderijen moeten onbeschadigd blijven. De onverschrokken Franse spoorwegman en verzetstrijder Labiche neemt de leiding bij deze onmogelijk lijkende missie.
Un Amour á Taire (2005) IMDb 7.8

Frankrijk
Drama / Oorlog - 102 minuten

geregisseerd door Christian Faure
met Jérémie Rénier, Louise Monot en Bruno Todeschini

WO II, 1942. De joodse Sarah, wier familie is verraden en vermoord, vraagt hulp aan Jean, haar jeugdvriend. Die brengt haar onder bij Philippe, zijn vriend/partner. Jean's broer Jacques wordt, na vrijlating uit de gevangenis, verliefd op Sarah en is jaloers op zijn broer, zelfs nadat hij diens relatie met Philippe ontdekt. Om macht over hem te krijgen haalt hij een politiechef over Jean te arresteren en na een nacht weer vrij te laten. Bij het verhoor komt naar voren dat Jean een kolonel van de Wehrmacht kent die ook homo is. Is het nog mogelijk Jean vrij te krijgen?
Underground (1995)

Frankrijk / Federale Republiek Joegoslavië / Duitsland
Komedie / Oorlog - 167 minuten

geregisseerd door Emir Kusturica
met Miki Manojlovic, Lazar Ristovski en Mirjana Jokovic

Underground gaat over de twee sympathieke hartsvrienden Marko en Blacky. Marko is berekenend en onscrupuleus, Blacky een weekhartige idealist. Beiden raken ze verliefd op een actrice van losse zeden. Na een bombardement op hun stad Belgrado in 1941 duiken de vrienden samen met een hoop familievrienden en een aap onder. Na een tijd ondergedoken te hebben gezeten verkent Marko de buitenwereld en vertelt aan zijn vrienden dat de oorlog nog steeds verder woedt. 15 jaar lang gelooft Blacky het verhaal van zijn vriend, maar gaat dan zelf op onderzoek uit..
Untergang, Der (2004)

Duitsland / Italië / Oostenrijk
Drama / Oorlog - 156 minuten

geregisseerd door Oliver Hirschbiegel
met Bruno Ganz, Juliane Köhler en Alexandra Maria Lara

De Duitse tiran Adolf Hitler (Bruno Ganz) brengt de laatste dagen van zijn heerschappij door in zijn bunker onder Berlijn. Het Rode Leger heeft met grote overmacht Berlijn omringd en daarbij vooral burgerslachtoffers gemaakt. De bunkers zitten vol met zwaar gehavende soldaten en het ontbreekt aan verpleging en medicijnen. Hitler wil Berlijn in geen geval verlaten en bevindt zich, na zijn 56e verjaardag te hebben gevierd met Eva Braun en zijn handlangers in een benauwende, uitzichtloze situatie.
Uprising (2001)

Verenigde Staten
Drama / Oorlog - 163 minuten

geregisseerd door Jon Avnet
met Leelee Sobieski, David Schwimmer en Jon Voight

18 Januari, 1943. Nazi-soldaten overrompelen het getto van Warschau voor een opdracht die ze al talloze malen hebben uitgevoerd: joden verzamelen om ze op het transport naar het dodenkamp van Treblinka te zetten. Maar dit keer gaat het niet als gepland. Gewapende mannen en vrouwen van de Jewish Fighting Organization mengen zich tussen de massa gedeporteerden. Als het signaal klinkt, storten ze zich in een laatste wanhoopspoging op hun belagers.
Vals im Bashir (2008)

(Beste film 2008)

Israël / Duitsland / Frankrijk
Animatie / Oorlog - 90 minuten

geregisseerd door Ari Folman
met de stemmen van Ron Ben-Yishai, Ronny Dayag en Ari Folman

Verhaal over een jonge gerekruteerde soldaat in het Israëlische leger, begin jaren '80 tijdens de dagelijkse strijd in Libanon. Nadat de pas gekozen president Bashir Jumail wordt vermoord volgen enkele dagen van geweld die de jonge soldaten voor altijd zullen veranderen. De moord wordt gevolgd door vergeldingen in West-Beiroet en het uitmoorden van talloze mensen in de vluchtelingenkampen van Sabra en Shatila.
Vita è Bella, La (1997)


Italië
Komedie / Oorlog - 122 minuten

geregisseerd door Roberto Benigni
met Roberto Benigni, Nicoletta Braschi en Giustino Durano

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een Italiaanse man met zijn vrouw en zoontje afgevoerd naar een Duits werkkamp. Om het kind het vooruitzicht van een zekere dood te besparen, stelt hij de reis voor als een spel, waarin je prijzen kunt winnen. De man gelooft er heilig in dat hij de geestelijke gezondheid van zijn zoontje kan redden en gaat vastbesloten door met toneelspelen, zelfs wanneer ze in het kamp zijn aangekomen en keihard moeten werken.
Voskhozhdeniye (1977)

Sovjet-Unie
Drama / Oorlog - 111 minuten

geregisseerd door Larisa Shepitko
met Boris Plotnikov en Vladimir Gostyukhin

Gebaseerd op Vasil Bykau's verhaal "Sotnikov" en gesitueerd in het door de Duitsers bezette Wit-Rusland in 1942. Een verhaal over het tragisch lot van een groep partisanen die vol zit met spirituele kracht en religieus symbolisme.

(Engelse ondertitels!)
Von Ryan's Express (1965)

Verenigde Staten
Oorlog / Drama - 112 minuten

geregisseerd door Mark Robson
met Frank Sinatra, Trevor Howard en James Brolin

Ryan, een Amerikaanse kolonel, wordt officier in een concentratiekamp in Italië. Zijn gespeelde gewilligheid om zich aan alle kampregels te houden, geeft hem al gauw de bijnaam Von Ryan. In werkelijkheid volgen de gevangenen hem in zijn plan om te ontsnappen uit het concentratiekamp en de Amerikaanse linie te bereiken.
Weisse Band, Das (2009)

Oostenrijk / Frankrijk / Duitsland / Italië
Drama / Oorlog - 144 minuten

geregisseerd door Michael Haneke
met Christian Friedel, Burghart Klaussner en Ulrich Tukur

Net voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog wordt een rustig Duits dorpje opgeschrikt door een aantal onverklaarbare gebeurtenissen. Een kabel wordt gespannen om de dokter met zijn paard ten val te brengen, een schuur vliegt in de fik en twee kinderen worden ontvoerd en gemarteld. De schoolleraar observeert en onderzoekt de gebeurtenissen en komt beetje bij beetje dichter bij de verschrikkelijke waarheid.
When Trumpets Fade (1998)

Verenigde Staten / Hongarije
Drama / Oorlog - 95 minuten

geregisseerd door John Irvin
met Ron Eldard, Zak Orth en Frank Whaley

Deze explosieve oorlogsfilm sleept je mee naar het slagveld van Hurtgen Forest in de herfst van 1944, waar Amerikaanse soldaten een brug versterken die wordt bestookt met vijandige tanks. Honderden soldaten zijn reeds gesneuveld en de overlevenden zijn vaak gewond en in shocktoestand. Een bange soldaat bevorderd tot Kapitein, een wilskrachtige verpleger, een 'angry young man' en een onervaren rekruut hebben de wanhopige wil om te overleven. In volle oorlogswaanzin groeien zij uit tot onwaarschijnlijke helden.
Wind That Shakes the Barley, The (2006)

Ierland / Verenigd Koninkrijk / Duitsland / Italië / Spanje / Frankrijk
Drama / Oorlog - 127 minuten

geregisseerd door Ken Loach
met Cillian Murphy, Liam Cunningham en Gerard Kearney

Het verhaal speelt zich af tijdens de Brits-Ierse oorlog en de daaropvolgende burgeroorlog van 1919 tot begin jaren '20. Ierse guerrilla-groepen trokken door het land om de Britse 'Black and Tan-squads' te bevechten. In één van deze groepen bevinden zich de twee broers Damien en Teddy en we zien wat de oorlog zowel hun familie als hun land aanricht.
Zulu (1964)

Verenigd Koninkrijk
Oorlog - 138 minuten

geregisseerd door Cy Endfield
met Stanley Baker, Jack Hawkins en Michael Caine

Op 22 januari 1879 verliezen de Engelsen 1500 man tijdens een van de zwaarste veldslagen met Zulu-krijgers in de Zuid-Afrikaanse provincie Natal. Een korte tijd later rukken 4000 Zulu's op richting een bevoorradings-eenheid van 140 Engelsen, die helemaal zijn ingesloten. De twee luitenants verschillen van mening over hoe zij zich tegen de zulu's zullen verdedigen. De film concentreert zich op deze 12 uur durende veldslag. Gebaseerd op ware gebeurtenissen.