Locatie: Overasselt
Datum: 4 t/m 11 juli 1998
Digitaal beschikbaar: 90 foto's
Foto's: Marijn Kappers (63,69,70 en 80)
Foto's: Wouter van den Berg (overigen)

Pieter Maritz Verkenners - Zomerkamp

Ga direct naar => [ Programma ] => [ Deelnemers ]


Het circus anno 1923


2

Zondag


1 - We beginnen deze week met ochtendgymnastiek!2 - Na het rekken en strekken volgt een aandacht op het kampterrein.3 - Een aandacht met opdrachten45 - Bij het doorspreken van de kampregels, zet ik de jongens vast even op de foto67


89

Zondagavond gaan we strikken zetten en hebben we een eerste ontmoeting met de plaatselijke veldwachter. Het circusvolk heeft niet zo'n goede naam bij de plaatselijke bevolking. 's Nachts wordt er een moord gepleegd in het dorp, de boswachter legt het loodje.


Maandag

We krijgen deze morgen opnieuw bezoek van de veldwachter i.v.m. de moord op de boswachter. In zijn rug stak een mes dat afkomstig is uit de messenset van onze messenwerper Robin. Hij wordt voor verhoor meegenomen naar het bureau.10 - Het kampeerterrein bestaat .. jaar.
We worden, samen met de andere kampeerders, uitgenodigd voor de opening van de kampweek.11 - Vandaag is Robin jarig en daar wordt voor gezongen!

's Avonds gaan we zelf de plek van de moord bekijken. In een oude hut vinden we een zak met nog een mes van onze messenwerper. Voor het slapengaan, bekijken we de buit van vandaag. Iemand heeft een zakhorloge gerold met daarin verborgen een routekaartje. (Dit blijkt later een geheime dranksmokkelroute te zijn.)


Dinsdag

Waterspeldag12 - Erik S.13 - Maikel K.14 - Ferdinand en Bram15 - Het moet een groot vlot worden16 - Dat ziet er al goed uit!17 - Het is de hele dag mooi weer / De andere groepen doen ook mee.18

Aan het einde van de dag worden alle vlotten aan elkaar geknoopt en met een motorbootje door het aangrenzende kanaal getrokken. 's Avonds krijgen we een brief van een anonieme dorpeling. Hij heeft sterk het vermoede dat we valselijk van moord beschuldigd zijn en wil ons helpen. De man lokt ons verder het donkere bos in, maar het spoor loopt dood.
Het is te laat om terug te gaan, we overnachten onder plastic. (Einde eerste deel hike).


Dinsdagavond

Dinsdagavond na de waterspeldag krijgen we een brief van een anonieme dorpeling. Hij schrijft ons dat hij de vooroordelen van de andere dorpelingen niet begrijpt en het gebeurde betreurt. Een circus brengt plezier en vermaak, geen dood en wantrouwen. Hij heeft sterk het vermoede dat er bepaalde dingen niet kloppen en wil ons graag ontmoeten. We zoeken op onze kaart de opgegeven ontmoetingsplek op en besluiten er gezamenlijk heen te gaan. Daar aangekomen wordt de man niet aangetroffen, hij lokt ons verder van het kampterrein af. Op een gegeven moment loopt het spoor dood, het is dan al te laat om nog helemaal terug te lopen naar het kampterrein.19 - We kunnen niet meer terug en eten in het bos20 - Blikken Struik, een uitkomst!21 - Vaandrig Jeroen speelt vals.22 - Ferdinand23

's Avonds kijken we naar een belangrijke wedstrijd van het Nederlandse elftal.
Een groep in de buurt heeft lucht gekregen van ons tv-toestel en vraagt of ze ook mogen komen kijken.24 - Volle bak dus in het troephuis waar we ook overnachten!
(Er hebben volgens mij ook leden onder plastic geslapen, tegenover het clubhuis.)25 - Slechte ontvangst en een klein scherm, maar de spanning is er niet minder om.26 - Tijd om naar bed te gaan.


Woensdag


27 - De mooie boshut met rieten dak.
(Start van de tweede hike-dag)28 - Lunchpost tijdens de hike29 - Onderweg zijn er diverse opdrachten voor de jongens.30 en 3132 en 3334 - Aan het einde van de dag is de troep weer compleet.


Woensdagmiddag


35 - We vinden een lijk in het bos.
(De moordenaar van de boswachter)

Veel tijd om het lijk te bekijken krijgen we niet. Onze wacht meldt dat de veldwachter in aantocht is.
In onze haast om weg te komen, laten we iets liggen, wat later door de veldwachter gevonden wordt.36 - Op de vlucht voor de veldwachter37 - Terug op het kampterrein: uitwerken hike-verslag38 - Uilen


39 - Valken


40 - Arenden

Woensdagavond

We vindeneen tweede lijk, dit blijkt later de moordenaar van de boswachter te zijn, de handlanger van Mr.X. Veel tijd om het lijk te bekijken krijgen we niet, onze wacht meldt dat de veldwachter in aantocht is. We mogen nu niet gezien worden. In onze haast laten we echter iets liggen wat door de veldwachter gevonden zal worden. Terug op het kampterrein bespreken we de zaak, ook deze tweede moord zal men ons in de schoenen willen schuiven. We besluiten zelf contact te zoeken met de veldwachter, dit om niet verder in de problemen te geraken. De veldwachter heeft ook zo zijn bedenkingen, (tegelijk bij tweede lijk, zelfde handschrift brieven). Hij vertelt ons wie het tweede lijk is en geeft ons 24 uur om met harde bewijzen te komen om zo onze onschuld aan te tonen. We besluiten morgen onze messenwerper te bevrijden, hij is immers onschuldig!41 - Niels, waar zijn je manieren?!!!42 - keukentent Arenden43 - Dus niet op je bord, Wouter?44 - Valken45 - De keukens vormen dit jaar een geheel!


46 - Gezamelijke kampvuur4748


49

Donderdag

Excursie oude ambachten50


51 - Erik, Ferdinand en Sander52 - Bram terug in de schoolbank53 - Kaarzen maken


54 - Kampleiding: Marijn, Marcel, Jeroen, Gerard, Wouter55 - Hier wordt ook onze messenwerper Robin weer gevonden.
(Die moest er een paar dagen tussenuit)56 - In het dorp fleurt Bram nog even met de meisjes57 - Tegenover het kampterrein is ruimte om de jeep warm te draaien.58 - Jeffrey - Uitzetten verwijsbordjes voor de ouderavond59


Ouderavond!


60 - De ouders drinken koffie bij de verkenners6162


63 - Het circus geeft een voorstelling64 - De circusbeer (Wouter) heeft het flink warm in dat berenpak6566 - Marcel en Marijn geven een demonstratie vuurspuwen67 - Na afloop handtekeningen uitdelen en samen op de foto :)


Donderdagnacht


68 - Het nachtspel waarbij we onze onschuld bewijzen en de echte boeven oppakken
(Met medewerking van: Harrie, Peter, Ronald en Joon Suk)


Vrijdag


69 - Zo ziet het er overdag uit7071 - Overzicht kampterrein72

's Middags houden we onze 'bonte avond', zodat de jongens 's avonds naar de gezamelijke kampdisco kunnen.73


74


75


76


77


78 - We hebben het prima naar ons zin!79 - Bekendmaking kampwinnaars80
Als de jongens naar de disco zijn, slaat bij de leiding de vlam in de pan

Terug naar boven

Terug naar 1990
Deelnemers

Uilen: Henk-Jan L., Maikel K., Frederick D., Niels W.
Valken: Walter H., Jos v R., Ruben H., Maurits M., Kees B., Sander B..
Sperwers: Bram B., Jeffrey W., Rafael O., Bernard M., Roald H., Ferdinand N.
Arenden: Bart O., Remy M., Alfons D., Jaap B., Evert K., Erik S.

KAMPLEIDING: Gerard G., Wouter vd B., Marcel S., Marijn K., Jeroen K., Robin K. (extra kampleiding)

Terug naar boven

Terug naar 1990
Programma

zaterdag:

mo: vertrek
mi: kampopbouw
av: Intr. "Beer van de dag" - voetbal Ned / ArgentiniŽ

zondag:

mo: aandacht
mi: Brunch + kennismaking, kampopbouw
av: strikken zetten (G), vislijnen (MS) - Thema: eerste kennismaking met veldwachter.

Zondagavond komt de veldwachter (scouting Bennekom) polshoogte nemen, hij wil weten wie we zijn en waarschuwt ons geen moeilijkheden te veroorzaken in zijn dorp. Zondagnacht wordt er echter een moord gepleegd in het dorp, de boswachter legt (ongezien) het loodje.

maandag:

mo: thema: 'Moord in het dorp'
mi: kampdoop (MS)
av: thema: onderzoek plek van de moord

Maandagmorgen komt de veldwachter langs, hij onderzoekt de moord. Hij vraagt ons waar we de bewuste nacht zijn geweest en of we soms verdachte dingen hebben gezien. Ook wil hij alle messen zien die bij het circus in gebruikt zijn. Wanneer blijkt dat er een mes ontbreekt uit de set van onze messenwerper, arresteert de veldwachter onze man (Robin). Het ontbrekende mes is als moordwapen in de rug van de boswachter aangetroffen. Terneergeslagen en verbaast trekken we ons terug, 's avonds beleggen we een vergadering om het gebeurde door te spreken, misschien kunnen we dit dorp beter overslaan en weer verdertrekken.

Maandagavond besluiten we te blijven en gaan we zelf de plek des onheils bekijken. De te volgen route voert ons langs het 'ontknopingsterrein'. (optie: We vinden hier een hut (camouflagenetten) met daarin een zak waar onder andere nog een mes zit uit de verzameling van onze messenwerper, we kunnen hier de jongens eventueel een eigen kleine camo-hut laten maken en laten posten met telefoons of een val maken). Er gebeurt verder echter niets dat onze onschuld kan bewijzen. Op het kampterrein drinken we nog iets en we bekijken de buit van deze dag. Er is o.a. een zakhorloge gerold met daarin verborgen een routekaartje, dit blijkt later de geheime dranksmokkelroute te zijn. We zien de link met de moord nog niet en besteden er niet te veel aandacht aan, we gaan slapen. De smokkelhut kan ook op deze route zitten, te gevaarlijk? terugtrekken? of : Leiding van ons kan in het donker langs komen / verkenners slaan alarm / uit bed / te laat / terug in bed.

dinsdag:

mo: waterspeldag
mi: waterspeldag
av: thema / start hike

Dinsdagavond na de waterspeldag krijgen we een brief van een anonieme dorpeling. Hij schrijft ons dat hij de vooroordelen van de andere dorpelingen niet begrijpt en het gebeurde betreurt. Een circus brengt plezier en vermaak, geen dood en wantrouwen. Hij heeft sterk het vermoede dat er bepaalde dingen niet kloppen en wil ons graag ontmoeten. We zoeken op onze kaart de opgegeven ontmoetingsplek op en besluiten er gezamenlijk heen te gaan. Daar aangekomen wordt de man niet aangetroffen, hij lokt ons verder van het kampterrein af. Op een gegeven moment loopt het spoor dood, het is dan al te laat om nog helemaal terug te lopen naar het kampterrein.

We overnachten onder plastic in het bos. (einde eerste deel hike).

woensdag:

mo: hike
mi: hike
av: uitwerken hikeverslag, gezamelijk kampvuur

Woensdagavond komen we uit bij een tweede lijk, dit blijkt later de moordenaar van de boswachter te zijn, de handlanger van Mr.X. Veel tijd om het lijk te bekijken krijgen we niet, onze wacht meldt dat de veldwachter in aantocht is. We mogen nu niet gezien worden. In onze haast laten we echter iets liggen wat door de veldwachter gevonden zal worden. Terug op het kampterrein bespreken we de zaak, ook deze tweede moord zal men ons in de schoenen willen schuiven. We besluiten zelf contact te zoeken met de veldwachter, dit om niet verder in de problemen te geraken. De veldwachter heeft ook zo zijn bedenkingen, (tegelijk bij tweede lijk, zelfde handschrift brieven). Hij vertelt ons wie het tweede lijk is en geeft ons 24 uur om met harde bewijzen te komen om zo onze onschuld aan te tonen. We besluiten morgen onze messenwerper te bevrijden, hij is immers onschuldig !

donderdag:

mo: naar het dorp + uitje
mi:
av: ouderavond - nachtspel vanaf 2200u

Donderdagavond na de ouderavond moeten de puzzelstukjes op hun plaats vallen. Het kaartje uit het horloge, het zakboekje van de boswachter, da-tum/tijd/plek? Mr. X? Bende?
Om 2200u komen Peter/ Joon Suk en Harrie, zij zijn de smokkelaarsbende die werkt in opdracht van Mr. X
We weten waar de smokkelroute loopt en hoe laat er gesmokkeld gaat worden (2300u)
We willen Mr X op hete daad betrappen wanneer hij de smokkelwaar komt bekijken, hij moet echter ook onbewust de eerste moord bekennen. Daarom is het nodig om de bende op te wachten, deze uit te schakelen en in hun plaats de drank bij Mr X te bezorgen. Deze bendeleden laten we (enigszins) vastgebonden achter nadat we van hun de juiste ontmoetingsplaats en het wachtwoord 'vernomen' hebben. Vermomd als smokkelaar lokken we Mr X in de val.
Na het noemen van het wachtwoord willen ze weten waar 'onze' (door Mr X vermoorde) collega 'boef' gebleven is. Hij is immers na een bezoek aan Mr X nooit teruggekeerd. Mr X vertelt dan dat hij collega 'boef' opdracht had gegeven de boswachter uit de weg te ruimen omdat deze te veel te weten was gekomen en dat 'boef' daarna is ondergedoken zodat mr X de zigeuners de schuld kon geven, zo bleef de smokkelroute / -bende buiten schot en zouden de zigeuners vroegtijdig vertrekken zonder verder in de weg te lopen.
De bende is inmiddels losgebroken en komt Mr X te hulp. - einde

vrijdag:

mo: uitslaapmorgen / brunch. - Voorbereiden bonte middag
mi: thema: bonte middag
av: Disco, georganiseerd door 'Ommen'

Terug naar boven

Terug naar 1990