Locatie: Bentveld
Datum: 8 t/m 15 juli 2000
Digitaal beschikbaar: 100 foto's
Foto's: Wouter van den Berg

Pieter Maritz Verkenners - Zomerkamp

Ga direct naar => [ Verslag ] => [ Thema ] => [ Deelnemers ]


Special Wapens And Tactics (SWAT)Scoutcentrum "Het Naaldenveld" - Zuidlaan 47 - 2116 GA - Bentveld

Zaterdag


2 - Het is weer een drukte van belang bij de Doolhut!3 - De opening van wat het natste zomerkamp van de afgelopen twintig jaar zou worden.


Zondag


4 - De aandacht. Bijeengepakt, schuilend voor alle nattigheid.5 - De kampleiding!
Marcel, Robin, Wouter, Gerard en Marijn6 - Arenden
Ruben, Kees, Herbert , Thijs en Jelmer7 - Valken
Jaap, Johan, Jaap, Maurits en Sander8 - Uilen:
Ferdinand, Tiemen, Jurrian, Evert, Niels en René9 - Sperwers
Herbert, Nazim, Matthieu, Clemens, Roald en Tjerk10 - Zondagavond moeten de nieuwe leden voor de kampgeest verschijnen.
Herbert en Matthieu11 - In de tent is het donker. (Behalve als je een foto maakt)
Steven en Jaap


Maandag


12 - De hike voert de leden door het mooie duinlandschap13 - Het is een waterwingebied, waar flink gecontroleerd wordt.14 - Onderweg zijn er diverse posten waar punten behaald kunnen worden.15 - Het hikeverslag moet dit jaar explosiebestendig zijn.16 - De verslagen worden bij elkaar gebonden en door de leiding opgeblazen.17 - Gelukkig valt de schade erg mee, maar spannend was het wel.


Dinsdag


18 - Vandaag staat er een BBE-traningsdag op het programma.19 - De buurmeisjes komen de waar keuren.20 Als SWAT-lid moet je jezelf goed kunnen redden.
Hier stomen we onder de grond vis gaar met vers gras en hete stenen.21


22 - Die zijn supergaar en klaar om op te eten!23 - Keukentent leiding24 - Keukentent Sperwers25 - Keukentent Valken26 - De telefooncentrale is ook weer mee op kamp.


Woensdag


2728 - Kasteel Brederode - themaspel29 - Ontmoeting verdachte personen


30 - Lunch31 - Bezoek Haarlem
Onze jongens worden door de padvindsters op de foto gezet.32 - Het resultaat!33 - Ouderavond34 - Ouderavond35 - Duitsers
Naast ons staat een groep met Duitse Scouts, die de groepsvlag van de padvindsters gepikt heeft.
De leiding van ons SWAT-team heeft die 's nachts echter terugveroverd.36 - Als dank worden we 's avonds bij het kampvuur van de padvindsters uitgenodigd.


Donderdag


37 - We zitten vlak bij de kust, dus ...38 - Zandvoort39 - Evert40 - Arenden41 - Valken42 - Uilen43
Donkere wolken boven zee zorgen ervoor dat de overnachting op het strand niet door kan gaan.
Dat is jammer! De slaapzakken worden aan de kant gelegd44 - Ontmoeting op het strand met leden van de IRA (o.a. Mark A.)4546 - Het waait flink, er is slecht weer op komst!47 - De IRA geeft zich uiteindelijk gewonnen.
(De verkenners winnen altijd.)


Vrijdag


48 - Overzicht van ons kampterrein49 - Valken50 - Uilen51 - Thema-materiaaltent52 - Nogmaals Zandvoort5354 - Bonte avond - Ik heb hem nog maar eens op de automatische piloot gezet.55 - Hoofd, schouders, knie en teen5657


Terug naar boven

Terug naar 2000
Kampverslag

Tekst: Wouter van den Berg

Zaterdag 8 juli vertrokken we om 11.30 u. met de auto richting kust, 's middags hebben we het kamp opgebouwd. De start verliep wat moeizaam, omdat de aanhangers pas laat op het terrein werden neergezet en we dus niet echt aan de slag konden.

Zondag, na een (natte) aandacht, gingen we aan de slag met de introductie van het thema. Ook zijn er deze dag patrouillefoto's gemaakt.

's Middags hebben we het kampterrein in kaart gebracht en de kampdoop voorbereid. Alle 'nieuwelingen' brachten 's avonds een bezoek aan de kampgeest! Het is een geheim onderdeel op kamp, dus ik kan er verder niet te veel over vertellen. Vraag het maar aan: Jos, Jaap, Nazim, Steven, Matthieu, Tjerk, Thijs, Herbert, Rene, Jurrian of Tiemen.

Maandag was er de hike door het mooie duingebied, het weer was iets opgeknapt zodat er prima gelopen kon worden. Wel liepen er wat jongens verkeert, maar gelukkig zijn er tegenwoordig mobiele telefoons!

Het hike-verslag moest explosiebestendig zijn en zou de volgende dag worden opgeblazen! Bijna een halve kilo kruit moest er aan te pas komen. Alle verslagen hebben de test goed doorstaan en konden worden afgegeven aan de leiding voor de beoordeling.

Dinsdag tijdens de BBE-trainingsdag hebben we de trappersbaan getest. De buurmeisjes kwamen deze middag ook nog even kennismaken. Het weer blijft slecht, alles is nat. Met de ouderavond voor de deur, slaat bij enkele 'nieuwe' leden de heimwee toe. Gelukkig biedt de mobiele telefoon van Gerard uitkomst en kan er even met moeder thuis gebeld worden. Hierna klaart de lucht alweer wat op. Ook de gele veiligheidsbril van Wouter doet wonderen. De zon begint vanzelf weer te schijnen, wanneer de bril wordt opgezet.

's Middags stoomde we ondergronds een stel mooie vissen gaar en kookte we een primitieve maaltijd. Het stomen van de vis is goed gelukt en zeker voor herhaling vatbaar.

's Avonds waren de buurmeisjes getuige van een brute moord (Hun eigen programma) en werden zij in gijzeling genomen door drie gemaskerde criminelen. Gelukkig werden zij bevrijd door onze dappere SWAT-verkenners!

Woensdag kwamen we enkele drugsbaronnen op het spoor en volgden we hen via de ruïne van Brederode naar het mooie oude stadje Haarlem.

Hier kon een ieder zijn centjes ruilen tegen patat, kaarten, milkshakes, snoep, ijs en blikjes. Een enkeling bracht zelfs voor de leiding lucifers en aanstekers mee, we hadden er nog wel voldoende hoor, maar toch bedankt!
's Avonds was er de ouderavond.

Woensdagnacht werd er wachtgelopen door het kader. Onze Duitse buren (100 man sterk!) hadden het pikken van kampvlaggen tot nationale sport verheven. Om 0400 uur kwam het kader de leiding wakker maken waarna de leiding in volledige wapenrusting richting het Duitse kamp sloop. Bij het kamp aangekomen werd de uitkijktoren overmeesterd en een kampvlag buitgemaakt.

Donderdagmorgen was er een kaderspel en 's middags hebben we de branding getrotseerd met een zwaar overbeladen rubber bootje. Ondanks dat de zon het liet afweten, was het goed toeven in het water en op het strand. Bij terugkomst bleek de IRA ons kampterrein rijkelijk van bommen te hebben voorzien. De heren Gijsbertsen en Vandenberg moesten diezelfde nacht nog worden uitgeleverd aan de IRA. Zij hadden twee jaar geleden bij een SWAT-actie enkele IRA-leden 'opgeruimd'. Na een stevig partijtje butsen op het strand gaven de 3 IRA-leden zich gewonnen en kon ook de laatste bom onschadelijk worden gemaakt. Nu was slapen op het strand niet meer nodig (Het stond wel in de planning. Alle slaapzakken waren al meegenomen, maar het slechte weer gooide roet in het eten.)

Vrijdagmorgen werden we pas om 1200 uur wakker! Na eerst nog even in Zandvoort te hebben rondgekeken kon de leiding genieten van enkele heerlijke pannenkoeken, gebakken door de buurmeisjes als dank voor het terugpikken van hun kampvlag.

's Avonds hadden we een heel gezellige bonte avond en konden de Arenden hun kampvlag en trofee in ontvangst nemen. Zij hadden dit kamp de meeste punten verdiend.

Later kwamen de buurmeisjes ook nog langs en werd het nog gezelliger!

Zaterdag werd het kamp opgebroken en namen we, na het uitwisselen van adressen en nemen van nog meer foto's, afscheid van onze buurmeisjes.

Terug naar boven

Terug naar 2000
Thema

M.E. - Spetsnaz - S.A.S. - Section One

Allemaal organisaties die met ons thema te maken hebben. We vormen een speciale eenheid die de meest uiteenlopende opdrachten krijgt te verwerken. Zo kunnen er allerlei situaties ontstaan waar de gewone politie geen raad mee weet of niet voor is opgeleid. Denk maar aan het bevrijden van mensen die gevangen gehouden worden door terroristische organisaties. Of het opsporen en vernietigen van laboratoria waar de georganiseerde misdaad drugs ontwikkeld en produceert. Het beveiligen van staatshoofden die op bezoek komen en waar natuurlijk allerlei slechteriken een aanslag op willen plegen. Allemaal operaties die in het diepste geheim moeten worden voorbereid en uitgevoerd. Onze eenheid wordt gevormd door mensen die allemaal een langdurige training achter de rug hebben en onder grote druk en spanning de juiste beslissingen weten te nemen. Experts in het infiltreren in 'foute' organisaties, zodat belangrijke gegevens verzameld kunnen worden alvorens keihard toe te slaan. Stuk voor stuk specialisten met grote kennis van moderne wapensystemen en explosieven.


De bekendste badplaats in de buurt is Zandvoort. Ons terrein ligt hier ongeveer 5 km vandaan, dus na een halfuurtje fietsen kun je al pootje baden in de Noordzee. Met een beetje mazzel wordt er getraind op het circuit van Zandvoort, hier fiets je zo naar toe! Nog even over het terrein, we staan er niet alleen! Nog zo'n 10 andere scoutinggroepen houden daar samen met ons hun zomerkamp. Met één van hen hebben we al even kennis gemaakt, een groep met padvindsters uit de buurt. Ook de meiden van Scouting Bennekom slaan er hun tenten op, dus dat zal wel weer samen bingo of trefbal worden. Voor de rest heb je er natuurlijk niets te zoeken (meiden zijn immers niks aan, weet je wel!) en verlaat je zonder toestemming van de leiding ons kampterrein niet.

Terug naar boven

Terug naar 2000
Deelnemers

Uilen:   Niels Willigenburg, Ferdinand Nap, Evert Kraaima, René Fluit, Jurrian Beukhof, Tiemen de Ruiter.
Valken:   Maurits Meijer, Jaap Bouw, Johan van Giesbergen, Sander Bruis, Jos Hummelen, Jaap van den Ham.
Sperwers:   Clemens van de Horst, Roald Hoolwerf, Nazim Aslanoglu, Matthieu Pieters, Tjerk Gijsbertsen.
Arenden:   Jelmer Gijsbertsen, Ruben H., Kees Bouw, Thijs Nijland, Steven van Duin, Herbert Veneberg.

KAMPLEIDING:
Gerard Gijsbertsen.
Wouter v an den Berg.
Marcel Staal.
Marijn kappers.
Robin Kloots

Terug naar boven

Terug naar 2000