HIKE - basisvaardigheden

1. Luister en lees goed.

Vooraf worden vaak door de leiding of hikeorganisatie instructies gegeven, dit is niet voor niets. Lees ook het routeboekje zorgvuldig door, soms wordt iets anders bedoeld dan dat je op het eerste gezicht zou denken.


2. Wees goed voorbereid.

Zorg vooraf voor alles wat je tijdens de hike nodig kan hebben. Een kompas, een kaarthoekmeter, pennen, potloden, papier, (regen)kleding, toiletpapier, EHBO spullen (zoek ook weer eens op hoe je een blaar behandeld), eten, drinken en wat geld om maar wat belangrijke zaken te noemen. Denk er ook even aan je voeten te wassen en goede (schone) sokken aan te trekken. (Dit voorkomt weer een aantal blaren.)


3. Zorg dat je goed uitgerust bent.

Een hike is een zware krachtinspanning, zeker als je normaal weinig loopt, het is daarom erg belangrijk dat je fit bent. Ga dus bijtijds naar bed, je zal je rust nodig hebben. Heb je verder last van (oude) blessures of andere kwalen overleg dan eerst met jouw leiding of het wel verstandig is om aan een hike te beginnen.


4. Eet en drink voldoende.

De meeste uitval, zeker op hete dagen, wordt veroorzaakt door een combinatie van te weinig slaap, weinig eten en weinig drinken. Eet en drink van te voren voldoende en zorg dat je ook tijdens de hike wat hebt. Een mens heeft minimaal 2 liter water per dag nodig. Als je dorst krijgt ben je al te laat!


5. Oefen regelmatig de standaard routetechnieken.

Je komt ze bijna bij elke hike tegen, standaardtechnieken zoals de stripkaart, fotoroute, oleaat en natuurlijk kaart en kompas.Zorg er voor dat je minimaal deze technieken beheerst!


6. Sta open voor nieuwe technieken.

Iemand die een hike maakt zal naast de standaardtechnieken ook vaak andere technieken in de route verwerken. Raak als je iets nieuws ziet niet direct in paniek en wordt ook niet boos als je een techniek niet direct (her)kent. Ga er eens rustig voor zitten om zo'n techniek te doorgronden. Vaak kom je ook variaties op bekende technieken tegen.


7. Gebruik de grijze cellen.

Tijdens een hike wordt regelmatig een beroep gedaan op jullie analytisch denksvermogen (oftewel: het kunnen ontleden van problemen om ze daarna te kunnen oplossen.) Puzzels zijn niet altijd in 10 seconden opgelost, neem rustig de tijd hiervoor. Pijnig de hersenen maar eens (niet te lui zijn: je wilt toch zelf een hike lopen?) en betrek alle mensen uit je groepje, samen problemen oplossen gaat beter.


8. Overleg en werk samen.

Je loopt een hike altijd met meerdere personen, dus kan je maar beter met elkaar de route ontcijferen. 'Overleg' en 'Samenwerking' zijn geen vieze woorden, bovendien is het wel zo sociaal tegenover jouw ploeggenoten.


9. Werk zorgvuldig.

Een foutje is zo gemaakt: je kruist een verkeerd kruispunt af op de stripkaart of je bepaald het coördinaat net in het verkeerde vierkant. Let dus heel goed op wat je doet en laat het altijd controleren door een ander. Als jullie samen op hetzelfde uitkomen kun je gerust op pad!


10. Zorg dat je met plezier loopt.

Met stressen en onderlinge irritatie kom je nergens, met een goede sfeer in je groepje loopt het een stuk prettiger en ook het resultaat (de tijd, het aantal punten) zal zeker beter zijn.

Terug naar boven

Terug naar menu