ABSEILEN - basisvaardigheden

abseilen Abseilen is een Duits woord. Als je het uit elkaar haalt krijg je ab en seilen. Ab betekent naar beneden en een seil is een touw. Abseilen is dus langs een touw naar beneden gaan, op een veilige manier natuurlijk.

Als je aan het rotsklimmen bent en je komt boven aan de rotswand, dan kan je meestal niet via een andere weg naar beneden lopen. Je moet dan naar beneden abseilen. Het is ook leuk om "gewoon zomaar" te gaan abseilen. Eigenlijk kan dat overal vanaf; kerktorens, bruggen, vanuit bomen, enz. Denk er wel aan dat het vaak verboden is om van dat soort objecten te gaan abseilen!

Abseilen gaat altijd gepaard met RISICO'S. Ga nooit zelf wat proberen, maar zorg dat er altijd iemand bij is die veel ervaring heeft met klimmen en abseilen. Controleer ook altijd zelf of alles in orde is (karabiner dichtgedraaid, touw goed bevestigd, gordel vast en gesp teruggestoken, enz.).

Als je je aan de regels van de begeleiding houdt dan kan er niets gebeuren. Vertrouw op je materiaal, overwin je angst en ga naar beneden! En... daag nooit iemand uit iets te doen wat hij of zij eigenlijk niet durft!


TECHNIEK

Abseilen doen we met een abseilacht. Door de wrijving die de acht geeft kost het je niet veel kracht om stil te blijven hangen. Houd het touw in je rechterhand naast je heup. Laat langzaam wat touw door je hand glijden om naar beneden te gaan. Let erop dat er niets tussen de acht en het touw kan komen (haren, trui, das, enz.) want dat kan erg vervelende gevolgen hebben.

Je houding is erg belangrijk. Ga lekker in je gordel hangen! Ga in een kleine spreidstand staan met gestrekte benen. Loop (!) naar beneden met je voeten plat tegen de wand. Als je de juiste houding hebt, dan worden je voeten vanzelf tegen de wand gedrukt. Je linkerhand hoef je dus niet te gebruiken, je kunt er wel je gordel mee vasthouden.

achtje

ABSEILACHT

Neem het touw dubbel en steek het van onder door de grote ring, schuif hiena de lus over het kleine oog. Hang het kleine oog in de karabiner die aan je gordel vastzit. Draai de karabiner voorzichtig vast. Wanneer je alles goed gecontroleerd hebt ben je klaar om te gaan abseilen.

Bij nood kan de leider beneden aan het touw trekken zodat je niet verder zakt. Een extra zekeringslijn kan natuurlijk ook. Ga altijd langzaam naar beneden.
Haal een warme abseilacht zo snel mogelijk uit het touw.
Controleer altijd ook zelf of alles in orde is!

TOUW

Het touw dat we gebruiken is speciaal gemaakt voor aktiviteiten zoals klimmen en abseilen. Een touw dat veilig is om ermee te klimmen en abseilen is goedgekeurd door de UIAA (Union Internationale d'Association d'Alpinisme) of heeft een CE-keurmerk.

Of een touw is goedgekeurd staat op het einde van het touw. Daar staat ook of je touw enkel of dubbel moet gebruiken. (Voor het abseilen is dat niet zo belangrijk, maar als je gaat klimmen moet je daar zeker op letten.)

Het touw bestaat uit de kern en de mantel. Je ziet op de tekening dat de kern weer is opgebouwd uit dunnere touwen, die zijn gemaakt van strengen, die weer bestaan uit vezels. In de kern kunnen wel 52.000 draden verwerkt zijn.

De mantel is niet bedoeld om het touw te versieren, al ziet het vaak mooi uit. De mantel dient om de kern bij elkaar te houden en vooral om de kern te beschermen tegen vuil en scherpe voorwerpen (stenen). De mantel zorgt dus niet voor de sterkte van het touw, maar als de mantel beschadigd is, dan kan de kern ook beschadigd zijn. Je moet het touw dan dus niet meer gebruiken.
Het touw moet sterk maar ook soepel zijn. Belangrijk is de elasticiteit van het touw: Een bergsporttouw is dynamisch. Dat betekent dat als je valt, je dan nog een stukje doorveert. Daarmee wordt een grote schok voorkomen, en daarmee de kans op verwondingen. Moderne touwen kunnen niet breken door een val erin te maken. Touwen kunnen wel "breken" als ze langs scherpe voorwerpen schuren.

Er zijn ook statische touwen. Deze touwen veren niet door als je erin valt. Ze worden vaak gebruikt bij speleologie, maar zijn niet geschikt om ermee te klimmen. Voor het abseilen kan je ze wel gebruiken. Let erop dat ze meer wrijving, en dus warmte, geven als het door je hand of acht glijdt.

Het touw is je belangrijkste hulpmiddel, dus het onderhoud is erg belangrijk. Laat een touw drogen als het nat is geworden (niet in de zon). Haal altijd alle knopen en kringels uit het touw als je het opbergt.

Zorg ervoor dat het touw niet onnodig vies wordt
Ga nooit op het touw staan
Haal een warme abseilacht zo snel mogelijk uit het touw
Ga altijd langzaam naar beneden
Houd je aan deze regels, degene van wie het touw is zal dat zeker waarderen.

abseilgordel

GORDEL, ACHT EN KARABINERS

Een ander belangrijk onderdeel van je uitrusting is de gordel (het zitje). Er zijn veel verschillende soorten gordels. Bij het abseilen gebruiken we meestal een heupgordel, meestal samen met een borstgordel.

Hoe je een heupgordel aan moet doen verschilt per gordel. als je er niet zeker van bent of je de gordel goed aan hebt, vraag dat dan aan de begeleiding. Vergeet niet de gesp terug te steken!

Het veiligste ga je abseilen met ook nog een borstgordel om. Trek je gordels altijd strak genoeg aan.

schroefkarabiner Gebruik ook altijd een schroefkarabiner, en draai deze ook dicht! Het is niet veilig om te gaan abseilen met een niet dichtgedraaide karabiner.

ABSEILEN IS HEEL ERG LEUK!



Terug naar boven

Terug naar menu