EINDERSPOOR.NL | Luchtpost Indonesië Brieven/dagboek
EINDERSPOOR.NL | Luchtpost Indonesië Foto's
Diversen

6e BATALJON GARDE REGIMENT GRENADIERS
411 BATALJON INFANTERIE

Boemiajoe, brief 18-4-1949

Beste allemaal,

Hier weer eens een paar regels van mij. Volgens de brief die ik eergisteren ontving, maken jullie het gelukkig nog goed. Ik lig momenteel in het hospitaal. Ik heb een auto-ongeluk gehad. We zijn in een bocht van de weg geslipt en over de kop geslagen. Ik heb een paar schrammen en bulten aan mijn hoofd en een paar gekneusde ribben. Ik lig hier vandaag precies een week en denk dat ik morgen weer naar huis ga, want het is zowat over. Je moet maar met mijn potloodschrift genoegen nemen want een pen heb ik hier niet.

Hebben jullie gezellige Paasdagen gehad. Hier heb ik er niks van gemerkt. O ja, we hebben krentenbrood gehad. Net voordat ik in het hospitaal belandde, zijn we nog op zwijnenjacht geweest. Die beestjes zitten hier overal genoeg, maar je krijgt ze niet gemakkelijk te pakken. Eindelijk hadden we er één goed op de korrel en dat merkte het beestje zelf wel. Hij kreeg 6 stukjes lood te pakken en nog moesten we het een genadeschot geven. We hebben er lekker van gegeten. Er zat nog behoorlijk wat vlees aan.

Mijn nieuws is weer op dus eindig ik weer met de hartelijke groeten van uw liefhebbende zoon.Dagboek 5-4-1949

Vanmorgen zijn twee van onze jongens met enkele mensen van de politiepost Banjaranjar naar Poerwokerto gegaan. 's Avonds zijn ze nog niet teruggekeerd. Aangezien wij ons ongerust maken gaat onze auto ook naar Poerwokerto. Toen ze hen gezond en wel gevonden hadden vertelden ze hun relaas: Onderweg waren zij beschoten en niet zo zuinig ook. Eén schoten de ploppers de pet van het hoofd en mijn bren, die voorop stond, kon maar één schot lossen. Toen werd hij geraakt vooraan bij het lichaam en de steunen. De wagen zelf had 3 lekke banden en een kapotgeschoten radiateur. Maar toch hebben zij Poerwokerto nog gehaald.

Dagboek 9-4-1949

Vannacht op wacht geweest en vanmorgen vroeg - dus zonder slaap - naar Tegal geweest met de ouwe om mijn bren in te leveren. Nasi goreng en mati sapi gegeten en limonade gedronken in het militair tehuis. Geen nieuwe bren gekregen, aangezien er geen aanwezig was. 's Avonds om 7 uur waren we weer in Boemiajoe en konden nog net naar het frontcabaret "de planken patrouille".

Dagboek 11-4-1949

Vanmiddag heb ik mijn nieuwe bren gekregen. Even met de wagen mee naar de post Banjaranjan om onderweg de bren in te schieten. Ik was samen met onze postcommandant en de chauffeur. Op de terugweg 5 km van onze post slipte de wagen die een aardig gangetje had in een scherpe bocht met aan de ene kant een ravijn en aan de andere kant een tjot. De wagen vloog tegen de tjot op en sloeg om. Ik werd er uitgeslingerd, kreeg vervolgens de bren op me en bijna de auto. Zowel de postcommandant als ik had een hoofdwond en al mijn botten deden zeer. De chauffeur was alleen maar overstuur. De commandant heeft mijn bren genomen - en ik zijn pistool - en is snel hulp gaan halen. Ik werd later met de jeep opgehaald en naar onze post gebracht en vandaar met de ambulance naar het hospitaaltje in Boemiajoe. Ik had enkele wondje aan hoofd en armen en enkele gekneusde ribben. Ook had ik nog een zere kont. Dat kwam omdat ik wel een uur in een plas benzine had gelegen, die uit de lekkende tank van de auto kwam.

Dagboek 15-4-1949

Begrafenis soldaat Theuns

Vandaag kreeg de fouragewagen vuur tussen Proepoek en Boemiajoe. De ploppers hadden een ketting over de brug gespannen en net daarvoor kregen ze vuur vanaf een tjot. De chauffeur gaf vol gas en vloog tegen de ketting aan. De brugleuning brak af en de wagen kon verder, hoewel de motorkap van de wagen vloog.

Van de week is ook een jongen van onze compie gesneuveld. Het was soldaat Theuns. Liepen in een hinderlaag achter Brebes. Hij kreeg eerst een schot door zijn arm en daarna door zijn hart.