EINDERSPOOR.NL | Luchtpost Indonesië Brieven/dagboek
EINDERSPOOR.NL | Luchtpost Indonesië Foto's
Diversen

6e BATALJON GARDE REGIMENT GRENADIERS
411 BATALJON INFANTERIE

Lebaksioe, brief 5-12-1949

Beste ouders,


Er staat maar één huis

Wij zitten nu net buiten het plaatsje Lebaksioe, een 20 km van Tegal vandaan. Er is hier ook niet veel te zien. Er staat maar één huis en daar zitten wij in. Het huis is prima. Voor de Jappentijd hebben er Hollanders in gewoond en nu wappert het rood, wit en blauw weer voor de deur.

Songgom is overgedragen aan de T.N.I. Erg plezierig was dat natuurlijk niet, maar ja, het moet, dus toe maar. Wij mogen hier geen patrouillediensten meer verrichten, dus hebben niet veel meer te doen. Ik geloof dat ze willen proberen ons weer een beetje beschaving bij te brengen nu we dichter bij de bewoonde wereld komen.


Dagelijks een duik in het kleine zwembad
Een mandiegelegenheid hebben we hier niet, maar een km verderop is een heel klein zwembad. Dus nemen we daar iedere dag maar een duik in.

Dus jullie zijn in Bussum geweest. Fijn dat daar alles ook weer goed gaat. En is die kleine al weer 15 maanden. Ik kan het niet bijhouden. Er zijn al zoveel onbekenden in de familie gekomen dat ik het zaakje door elkaar gooi. En moe, heb je eindelijk een nieuwe mantel gekocht? Nou, dat wordt dan wel tijd als je al 12 jaar met die oude hebt gedaan. Wat wordt Woutje flink, maar zo een hele slip-over breien. Ik zal het onthouden, misschien wel makkelijk als ik straks thuiskom. Ik heb alleen maar losjes een pyjama aan en nog zit ik te zweten. Maar ja, anders zouden we ook niet weten dat we in Indië zitten.

Hartelijke groeten en tot schrijven hopen we maar weer. Uw liefhebbende Bram.Dagboek 3-12-1949

Lebaksioe

Vanmorgen hebben wij onze post ontruimt ten behoeve van de T.N.I. Wij hadden 's morgens om 5 uur al onze vlag gestreken, zodat we het niet hoefden te doen in aanwezigheid van de T.N.I. Om half tien werden ze gebracht door auto's van de A.A.T. We hebben de zaak zonder veel ceremonieel overgedragen, want het zit ons allemaal niet erg lekker. Vertrokken naar Larangan, 7 km verderop, waar ons 1e peloton zit, waar vervolgens de zaak ook wordt overgedragen. Op iedere post kwam ongeveer 70 man T.N.I. te liggen. Ze gaven nog een beetje militaire show weg, dat allemaal op de Japanse manier gebeurde. Onze nieuwe post wordt nu Lebaksioe, 7 km van Slawi vandaan. Met ingang van nu is het patrouillelopen voor ons afgelopen.Lebaksioe, brief 19-12-1949

Lieve moeder,

Laat ik beginnen met u van harte te feliciteren met uw a.s. verjaardag. Ik wens u een gezegend Kerstfeest toe. Pa en de anderen ook allemaal gefeliciteerd. Dit is al de tweede Kerstmis die ik op Java vier. Het volgend jaar hoop ik er weer bij te zijn, want het is maar wat gezellig als de hele familie weer eens bij elkaar is. Ja moe, ik ben niet erg dik. Mager maar goed gezond. Hier heb je niet zo gauw last van dikte. Het is iedere dag brood en rijst, en daar zit niet veel vet in. Maar dat heb je hier in de warmte ook niet nodig.

Hoe bestaat het dat Gerrie Boesveld gaat trouwen. Ik dacht dat zij wel een verstokte vrijgezel zou blijven. Ik eindig weer en breng de brief meteen naar de facteur, dan gaat hij vandaag nog mee. Nogmaals een zalig Kerstfeest toegewenst van uw altijd liefhebbende zoon.